Tempesta a Sants el 31 de juliol de 2021. Toni Carneros

Comencem l’agost després d’una traca de tempestes que va escombrar ahir tot Catalunya. En alguns casos amb fortes ràfegues de vent i calamarsa o pedra. Amb registres de pluja més modestos, tot i que amb vent a estones fort, va arribar a Barcelona. I després de la tempesta, la calma i l’ambient molt més renovat. Hem passat de nits molt xafogoses a una de posar-nos el llençol per sobre. Hem començat l’agost fent menys despesa en aire condicionat.

Precipitació sobtada, però poc quantiosa

Una de les característiques que va tenir la línia de tronades del vespre passat va ser la gran rapidesa amb què ens va passar. Això va provocar que la precipitació acumulada fos minsa. Com a molt destaquen els 15 mm caiguts a Vallcarca, 8 mm dels quals en 15 minuts, o els 12 litres de Roquetes. Pluja intensa que va venir acompanyada de ràfegues de vent destacable. Cal esmentar els 76 km/h que hi va haver a la plaça de Sants. Així ho copsaven diversos seguidors de @btveltemps.

Espectacular llamp des del barri del Congrés. Sergi Periche
Pluja les darreres 24 hores. Bona part de la ciutat, entre els 7 i els 10 mm caiguts

La quantitat de pluja com veiem no és exagerada, però ha trencat una ratxa de més de tres mesos sense ploure apreciablement.

Per exemple, al nostre observatori de betevé, des de l’1 de maig no queien més de 5 mm de pluja, mostra que la pluja caiguda dissabte al vespre ha estat or enmig d’un any que destaca per la seva sequera.

Després de la tempesta… arriba la refrescada

Tant o més destacable ha estat la baixada de temperatura. Ahir ja hi va haver caigudes del mercuri de més de 6 graus en qüestió de mitja hora, tot lligat a la línia convectiva que ens va passar. Però és que la temperatura mínima encara ha baixat més.

A tota la ciutat s’ha dormit molt més confortablement que dies enrere. I no hem tingut nit tropical. Una bona mostra n’és el mapa de temperatura mínima en alguns barris.

Temperatura mínima l’1 d’agost del 2021

La temperatura mínima el dia 31 de juliol va ser de 24 graus a Sants i de 20 graus al Fabra. Com podeu comprovar, la mitjana de baixada tèrmica ha estat de 6 graus. Un luxe!

Mirant dades més en detall, al Tibidabo, (estació Meteoclimatic) des del 27 de maig no baixava tant la temperatura. Aquella matinada hi va haver una mínima de 13,2 graus. Avui ha estat de 13,4 graus el valor més baix que hi ha hagut al parc d’atraccions.

Més dies de confort

Segons les previsions, fins ben entrada la primera setmana d’agost no tornarà a pujar més apreciablement la temperatura. Ens esperen dies de calor a mig gas, xafogor molt continguda i nits que en molts barris continuaran estant per sota dels 20 graus de mínima.

Fins i tot també es preveuen alguns episodis de ruixats. Ara per ara els propers dies tampoc esperem grans acumulacions de pluja ni que els ruixats siguin generals. En qualsevol cas, entre dimarts i dimecres hi haurà més possibilitat de remullades sobtades a la ciutat, que bona falta que fan.

Dies de propina enmig d’un agost que segur que acabarà ensenyant un altre cop les urpes pel que fa a la calor i la suor.

Anomalia de temperatura dimarts a la nit segons el model europeu. Fresca per a aquestes dates