Mercuri és el planeta més proper al Sol. Aquest 11 de novembre es produirà el trànsit de Mercuri per davant del Sol i per aquest motiu s’espera veure una petita taca negra, com una piga, just a sobre del disc solar.

Previsió de llocs on es podrà veure el trànsit de Mercuri

Mercuri, visible amb telescopi

Per poder veure el planeta més petit del nostre sistema solar caldrà observar l’esdeveniment amb un telescopi, amb filtres que permetin una ampliació de 50 a 100 vegades. Si no se’n disposa de cap el CosmoCaixa organitza un seguit d’activitats, en col·laboració amb ASTER, l’Agrupació Astronòmica de Barcelona. Se celebraran des de les 13 h i fins que el sol deixi de ser visible i sempre que el temps hi acompanyi.

 

El trànsit de Mercuri és visible entre 13 i 14 vegades cada segle

Es tracta d’un esdeveniment astronòmic rar de veure, ja que només els planetes que orbiten el Sol dins de l’òrbita terrestre (Mercuri i Venus) el podent transitar, tal com es veu des de la Terra. Si Mercuri orbités el Sol en el mateix pla que la Terra hi hauria tres o quatre trànsits de Mercuri cada any natural.  A més, un altre tret que ho dificulta és que Mercuri es troba 7º inclinat sobre el pla orbital de la Terra.

L’anterior trànsit de Mercuri va ser el 9 de maig del 2016 i el següent, passat el d’aquest novembre, no serà fins al 13 de novembre del 2032.

Com vam veure el trànsit de Mercuri de 2016?

A l’informatiu del 9 de maig del 2016 de betevé també ens vam fer ressò d’aquell esdeveniment. Així ho vam explicar.