Li ha costat, però el fred finalment ha arribat. Des de principis de setmana fins a aquest dissabte, la temperatura mínima ha baixat de mitjana uns 10 graus. Cert és que veníem de molt amunt, de fet aquest 2019 ha igualat els registres del 2017, 2005, 1994 i 1988 i s’ha quedat a poques hores d’igualar l’any que ostenta el rècord de l’arribada tardana del fred, el 1971.

La nit passada ha estat la més freda a Barcelona

Fins aquesta nit passada les mínimes més baixes havien estat justament les de la nit de dijous a divendres però, per poc, la nit s’ahir ha estat més freda a tota la ciutat. Tots els valors han quedat per sota dels 10 graus, fins i tot arran de mar, i algunes mínimes han arribat als 5 a la zona de Collserola.

Mínimes de la passada nit

El vent ha accentuat el fred

A banda del fred, a conseqüència de la baixada de la temperatura als diferents nivells de la troposfera, cal destacar que el vent moderat amb alguna ratxa forta de la darrera matinada encara ha accentuat més la sensació de fred. Novament on trobem les ratxes de vent més importants ha estat a les zones altes de la ciutat.

Cops màxims de vent d’aquesta nit

Entrada de fred seca a bona part de Catalunya

El descens de les temperatures no ha vingut acompanyat de les necessàries precipitacions a Catalunya, exceptuant el vessant nord del Pirineu, on aquests dies està nevant força. A Certascan ja s’han acumulat més de 20 centímetres de neu, o 16 cm a la Bonaigua al municipi de l’Alt Àneu, en ambdós casos al nord del Pallars Sobirà. Bona notícia per als amants de l’esquí, ja que a més durant els propers dies hi continuarà nevant.

Lleugera enfarinada prop de Barcelona

Durant la propera matinada arriba una línia frontal que, tot apunta, serà una mica més activa que les que ens han creuat els darrers dies.  Un front que deixarà ruixats a Barcelona i rodalia, aquest fet, juntament amb les baixes temperatures, podria deixar la primera enfarinada de la temporada a la serralada prelitoral. Aquest diumenge, a primeres hores del dia, veiem enfarinats els cims del Montseny, per damunt d’uns 1.200 metres.

Pluja prevista per a la matinada d’aquest diumenge amb traces de neu cap el Montseny