L’octubre del 2022 ha estat el més càlid de tota la sèrie de l’Observatori Fabra i, també, un dels més eixuts. La temperatura mitjana ha arribat als 20,7 graus, gairebé quatre per sobre del que seria habitual. El catedràtic de Geografia Física de la UB Javier Martín-Vide no dubta a assenyalar que aquest episodi d’altes temperatures és causa del canvi climàtic: “És cert que hem tingut octubres amb temperatures càlides però aquest any estan sent persistentment elevades i hem encadenat 10 nits tropicals a l’observatori del Raval”.

Ja estem en condicions d’afirmar que les onades de calor, les sequeres i les pluges torrencials són més freqüents, intenses i llargues. Hem entrat en una nova etapa pel que fa al canvi climàtic”
Javier Martín-Vide, catedràtic de Geografia Física de la UB

Tot i que reconeix que és difícil vincular un fet meteorològic concret al canvi climàtic, “l’acumulació d’episodis extrems com les temperatures elevades anòmales o les onades de calor dels darrers mesos ens permet atribuir-les al canvi climàtic”. Per això alerta que “ja estem en condicions d’afirmar que les onades de calor, les sequeres i les pluges torrencials són més freqüents, intenses i llargues”. “Hem entrat en una nova etapa pel que fa al clima de la Terra”, conclou.

Una nova era climàtica

Segons Martín-Vide ja no es pot parlar de canvi climàtic només en clau de futur. Assegura que “ja hem entrat en una nova etapa del clima del planeta”. És la primera vegada, afegeix, que un escalfament global és produït per l’activitat humana. No té dubte que “l’anomalia climàtica que estem vivint aquest mes d’octubre o les onades de calor de l’estiu seran la pauta comuna de les properes dècades”.

El canvi climàtic ja està fent que l’hivern s’escurci, la primavera s’avanci i l’estiu s’allargui molt en el calendari, de maig a octubre, i que l’inici de l’octubre sigui molt més tardà”
Javier Martín-Vide, catedràtic de Geografia Física de la UB

Hiverns més curts i un estiu de sis mesos

La conseqüència de l’augment de temperatures no posarà fi a les estacions però, segons el catedràtic, “ja està fent que l’hivern s’escurci, la primavera s’avanci i l’estiu s’allargui molt en el calendari, de maig a octubre, i que l’inici de l’octubre sigui molt més tardà”. Tot i que els hiverns seran més suaus, afegeix, les onades de fred continuaran existint. “El nostre clima serà més extrem, podrem veure episodis com el Filomena però també acabarem veient com a la península s’arriba als 50 graus d’aquí a una o dues dècades”.

Comparteix a: