Durant la primavera passada, ara fa un any, els conills van arribar al Turó Parc. Des de llavors la població no ha parat d’augmentar i aquests animals han passat a ser una atracció per als visitants del parc, especialment per als nens, que els busquen emocionats entre els arbustos cada tarda i els caps de setmana. La il·lusió no és tan gran per als jardiners, que veuen com els conills es mengen molta de la vegetació del parc.

Acostumats a la presència humana

“Estava caminant per allà i he vist un conill. Estava caminant i saltant i després ha sortit corrents com un boig” explica emocionada l’Alicia, acompanyada de la seva germana i les seves amigues. Poc després de parlar-hi, les nenes passen corrent darrere d’un altre conill cridant exaltades. Ja venien sovint al Turó Parc, però ara, amb aquesta nova atracció, hi venen encara més. A més, els conills estan tan acostumats a la presència humana, que en molts casos gairebé es deixen tocar, i es poden mirar i fer-los fotos durant una bona estona.

L’origen de la superpoblació: un abandonament

El juny de 2022 Parcs i Jardins va constatar una sobrepoblació de conills de camp o silvestres al Turó Parc i ho va comunicar a l’Àrea de Protecció dels Animals. Tot apunta que l’origen va ser l’abandonament d’algun animal per part d’un ciutadà i es descarta, per poc probable, que s’haguessin desplaçat per algun corredor verd des de Collserola, ja que el parc està molt aïllat.

Des del Departament de Protecció dels Animals es va treballar juntament amb la Secció d’Activitats Cinegètiques de la Generalitat i amb el Consorci del Parc de Collserola, per elaborar un pla de captura i posterior alliberament al medi natural. La captura es va dur a terme a finals del 2022 i amb una vintena d’individus, que es van reubicar al Parc Natural de Collserola. Tot i això, el nombre de conills, ha continuat augmentant i més ara, a la primavera, que és l’època en què es reprodueixen més. Per això s’està acabant de perfilar i planificar l’estratègia per a una segona actuació, que requerirà també el permís de la Generalitat i la coordinació amb el Parc.

Els experts recomanen treure’ls del parc

El Turó Parc no és el seu hàbitat natural i si la població augmenta excessivament també pot ser negatiu per als mateixos animals. Per això, asseguren, és millor treure’ls del parc o almenys rebaixar-ne el nombre substancialment.

“El conill és un herbívor, i per tant, si Parcs i Jardins planta una sèrie de plantes, ja sigui per ornamentació o per augmentar el nombre de papallones, etc, el conill no deixa que aquesta plantació tiri endavant” explica l’ambientòleg Sergi García, de l’entitat Galanthus. “A més, aquests conills haurien de tenir un control veterinari perquè poden ser vectors de paparres o altres malalties, com la infecció parasitària Leishmaniosi, que es transmet a través de la picada d’un mosquit molt petit, un dípter. Els conills són un reservori, com també ho són els gossos, però la diferència és que els gossos tenen un control veterinari, i aquests conills, no.