index sequera SSI
font: isardSAT

L’empresa isardSAT, que porta a terme projectes de recerca i desenvolupament en el camp de l’observació de la Terra per a aplicacions científiques i serveis climàtics, juntament amb Lobelia, que actualment ofereix un servei de monitorització de la sequera, han elaborat un prototip d’índex que serveix per monitoritzar la sequera, en aquest cas la hidrològica, tenint en compte la humitat del sòl.

Sequera hidrològica i sequera pluviomètrica

El primer que cal entendre és que la sequera hidrològica que pretén monitoritzar aquest índex és diferent de la sequera pluviomètrica, que va lligada estrictament a la pluviometria caiguda en una zona determinada.

En aquest sentit, la sequera hidrològica, lligada a la humitat del sòl, acostuma a manifestar-se posteriorment a la sequera pluviomètrica, un cop la manca de pluja queda plasmada en la realitat del terreny.

Així, aquest índex relacionat amb la sequera hidrològica que plasma isardSAT i que té com a nom SSI (Índex d’humitat estàndard del sòl, en anglès) pretén tenir “una visió espacial de la sequera fins i tot en zones on no es disposa d’observacions meteorològiques“, tal com explica Maria José Escorihuela, investigadora d’isardSAT.

Com funciona l’índex SSI ?

L’índex SSI funciona amb uns paràmetres molt semblants a l’SPI que es fa servir per mesurar la sequera pluviomètrica.

En aquest sentit, la diferència més notable és que fa servir dades d’humitat del sòl procedents de dos satèl·lits i la resolució i detall del mapa, que arriba a 1 quilòmetre. Tots dos índexs marquen una sequera excepcional i amb una distribució geogràfica semblant, però l’índex SSI proposat per isardCAT serveix per donar-hi una major resolució.

L’índex SSI, va de -3 (més sequera) a +3 (més humitat al sol). En el seu mapa dels darrers 24 mesos es poden veure grans zones de Catalunya amb un índex clarament negatiu i, per tant, amb una sequera hidrològica excepcional. L’interior del quadrant nord-est, algunes zones metropolitanes, sud de Barcelona, camp de Tarragona, delta de l’Ebre i pla de Lleida són algunes de les zones on aquest índex SSI presenten ara mateix nivells de sequera més excepcionals.

També es pot veure com, en el decurs dels darrers mesos, la sequera hidrològica s’ha anat intensificant a tot el territori.

Un índex encara pendent de validació

Tot i això, des d’isardSAT expliquen que es tracta d’un índex que tot just està encara en fase de validació però que si es confirma que funciona podria servir per a la seva aplicació en àrees on no es disposa de tantes dades meteorològiques com les que disposem a Catalunya.

isardSAT presentarà aquest estudi a l’Assemblea General de la Unió Europea de Geociències, que se celebrarà la setmana vinent a Viena.