Les palmeres de Barcelona representen el 4,7 % de l’arbrat de la ciutat. Actualment hi ha més d’11.300 exemplars repartits en parcs, jardins, places i carrers i estan agrupades en més d’una quinzena d’espècies. Segons les bases de dades de l’arbrat de la ciutat, les palmeres més nombroses són la datilera, la palmera de Canàries i la washingtònia de Califòrnia. Tot i l’aportació a la biodiversitat urbana, la relació de les palmeres amb la ciutat no sempre ha estat positiva. Plagues i caigudes han marcat episodis agres en la història d’aquests arbres.

Precisament, la caiguda d’una palmera va provocar la mort d’un home al Parc de la Ciutadella l’agost del 2020. Tot i que la investigació va concloure que la causa de la caiguda era una fissura interna i el vent, l’Ajuntament es va comprometre al novembre a revisar els exemplars de més de cinc metres en el període d’un any. Ara, la caiguda de tres palmeres pel temporal Hortense ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d’apressar aquest pla municipal.

Fa uns anys, la plaga de l’escarabat morrut va malmetre molts dels exemplars de la ciutat. De fet, entre el 2009 i el 2014 l’Ajuntament va deixar de plantar l’espècie datilera, molt sensible a les plagues. A partir del 2014, no només no se n’han plantat, sinó que les datileres s’han anat substituint per palmeres més resistents a les plagues.

Més de 500 palmeres a la Ciutadella

Al mapa trobareu les palmeres que consten a les bases de dades de l’Ajuntament sobre arbrat de zona, arbrat viari i arbrat catalogat. En total sumen 7.500 exemplars. Aquests registres no inclouen les palmeres plantades en parcs, que en són moltes. De fet, només al Parc de la Ciutadella n’hi ha 524, segons fonts municipals. Podeu fer zoom amb els comandaments per ampliar el territori i analitzar la quantitat de palmeres i l’espècie de cada carrer.