El titular pot semblar inversemblant, o exagerat, però res més lluny de la realitat. Els greus incendis forestals que afecten la costa oest dels Estats Units, sobretot l’estat de Califòrnia, estan alliberant a l’atmosfera enormes quantitats d’aerosols els quals, empesos per la circulació general atmosfèrica de l’hemisferi nord (d’oest a est), han acabat arribant fins al continent europeu.
El fum s’estén a moltes regions del planeta
Els models de previsió de dispersió de partícules ja havien pronosticat que el fum podria arribar a Europa. Dit i fet: divendres, 11 de setembre, les imatges del Meteosat, i les fotografies fetes per molts observadors, així ho varen corroborar.
Amb aquest model experimental, la @NOAA preveia que, afavorit per una circulació de vent favorable a nivells alts, aquesta tarda pogués arribar a l’oest del continent europeu una llengua de fum provinent dels devastadors incendis a la costa oest dels Estats Units. pic.twitter.com/8BmTsqUKzj
— Meteocat (@meteocat) September 11, 2020
Una llengua de fum que s’escolava per la Vall de l’Ebre va arribar a veure’s fins i tot des de les Balears. Les xarxes socials també es van fer ressò de la seva presència des de l’oest de França. El fum es va fer especialment visible al capvespre, a la posta de sol. Els colors rogencs n’evidenciaven la seva presència sobretot a l’oest de Catalunya, tot i que també es va poder entreveure des de Barcelona.
Una imatge de satèl·lit pel record. El tel que arriba a Balears no són niguls, és el fum dels incendis de Califòrnia que arriba després de travessar un continent sencer i tot l’Atlàntic pic.twitter.com/yRZIhU76Jz
— Miquel Salamanca (@MiquelSalamanca) September 11, 2020
#fumée : l’aspect blanchâtre du ciel au-dessus du nord de la France serait du aux fumées provenant des incendies de foret de la cote Ouest américaine 🔥, effectuant plus de 7000 km en haute altitude à travers les USA et l’océan Atlantique. incroyable ! image Sat NASA pic.twitter.com/iw1NKc0bjp
— Régis Crépet 🌡 📉 (@RegisCrepet) September 11, 2020
Dissabte s’ha tornat a fer visible el fum des de Catalunya
De bon matí, amb les primeres llums del dia, s’ha tornat a intuir la presència de fum a les capes altes des de Catalunya i molts sectors de l’oest d’Europa. La imatge del satèl·lit Meteosat feia més que evident la presència d’una capa tènue de fum al cel poc després de la sortida de sol.
El fum es podria tornar a visualitzar des de Catalunya al llarg de les pròximes jornades ja que, malauradament, la situació dels incendis dels Estats Units és lluny del control.
Situació catastròfica a Califòrnia
Actualment es registren més de 100 incendis forestals en almenys 12 estats dels Estats Units. Califòrnia, l’estat de Washington i Oregon, a la costa oest, n’han estat els més afectats. Califòrnia és l’estat que pateix un nombre més elevat d’incendis forestals: més de 25, entre els quals tres dels cinc majors de la seva història.
Des de principis d’any els incendis forestals han cremat més de 1,2 milions d’hectàrees a Califòrnia, més, 26 vegades més que la superfície cremada l’any 2019 durant el mateix període de temps. I tot això abans que arribi l’època en la qual es produeixen, estadísticament, els incendis més devastadors a Califòrnia: els mesos de setembre i octubre.
🔥BLM Fire map for Sept. 11. This is a map of all active large fires within California and the BLM-managed acreage affected. For the latest fire info: https://t.co/p10omwOfww #FireYear2020 #CAWildfires #BePrepared pic.twitter.com/yhlQExrt8A
— Bureau of Land Management California (@BLMca) September 11, 2020
This #FullDiskFriday, the #GOESWest satellite is continuing to watch the sobering amount of smoke from wildfires spreading across the #WestCoast of the U.S. @NIFC_Fire says there are 102 large wildfires and so far, more than 4 million acres have burned. pic.twitter.com/8IyzZufITS
— NOAA Satellites (@NOAASatellites) September 11, 2020
Les causes dels incendis són molt diverses, en molts casos es van iniciar per imprudències o per cables elèctrics. La sequera acumulada, el vent fort o grans onades de calor recents com la que va viure l’oest dels Estats Units durant el mes d’agost, han fet que aquesta zona sigui altament vulnerable i sensible a l’extensió del foc.
El canvi climàtic està afavorint l’establiment de condicions idònies per a grans focs des de fa anys en aquesta zona, però no n’és l’única causa. L’excés de sotabosc, o la urbanització dins de zones forestals, també hi han contribuït, segons apunten els experts.