El supertifó Hagibis aquest dimarts. Font: NASA

El Hagibis s’ha fet ja un nom en la meteorologia mundial. Es tracta d’un tifó de categoria 5 (sobre un màxim de 5) que se situa al Pacífic occidental i que, després de creuar el nord de les illes Mariannes, ara agafa empenta cap al nord, en direcció al Japó, on podria arribar durant el cap de setmana.

Arribarà amb menys intensitat

Ara mateix encara manté la categoria màxima (5 sobre 5) i vents sostinguts que superen els 250 km/h, cosa que l’ha fet convertir-se en un supertifó. Les aigües calentes d’aquesta zona del Pacífic, que freguen els 30 ºC, han afavorit en part aquesta gran intensitat.

Temperatura de l’aigua del mar aquest dimecres. Font: Wetterzentrale

El pronòstic indica que anirà viatjant cap al nord, en una zona on l’oceà ja no està tan calent i on les condicions no són tan bones per mantenir la intensitat actual. S’espera que pugui arribar al Japó amb categoria 2 i vents sostinguts de 150-175 km/h.

Trajectòria prevista del Hagibis. Font: Tropical Storm Risk

El Mundial de rugbi i el GP de Suzuka, pendents del tifó

Són molts els aficionats a l’esport que podran veure alterats alguns dels esdeveniments esportius més importants del cap de setmana. El Mundial de rugbi i el Gran Premi de Fórmula 1 del Japó se celebren aquests dies i el decurs del tifó marcarà la possibilitat de mantenir-ne els actes tal qual estan programats o suspendre’ls, si més no, en part.

Per què tifó i no huracà?

De fet, en realitat signifiquen el mateix. Tot i que en un context general se’ls coneix com a ciclons tropicals, la realitat és que tenen noms molt diferents en funció d’allà on es formen.

Així, a l’Atlàntic els coneixem com a “huracans”, amb una arrel etimològica que arrenca dels maies i en la qual Huracà era el déu del vent i les tempestes.

De la mateixa manera, els tifons (de la zona del Pacífic més occidental) tenen l’etimologia en la paraula xinesa “tai fung”, que significa “vent fort”. També el grec “typhon” (“remolí”) està lligat a aquesta paraula.

Però encara tenim més mots per anomenar aquests ciclons tropicals.

A Austràlia se’ls coneix com a “willy willies”, un mot que descendeix de paraules d’arrels aborígens australianes com “wemba-wemba”.

A les Filipines, els ciclons tropicals reben el nom de “baguíos”. La seva arrel etimològica procedeix del tagal, una llengua que parlen una mica menys de la meitat dels filipins.

L’Atlàntic encara no descansa

Tot i que actualment no hi ha cap huracà ni tempesta tropical a l’Atlàntic i el Carib, el cert és que la temporada encara no ha acabat (ho farà el 30 de novembre).

Possibles depressions tropicals en 48 hores. Font: NHC

El Centre Nacional d’Huracans preveu, amb una possibilitat propera al 50 %, que es pugui formar en les properes 48 hores algun sistema tropical, bé al mig de l’oceà o bé davant la costa est dels Estats Units.

Comparteix a: