Feia dies que s’ho veien venir i un cop s’ha activat el protocol de la fase d’emergència per sequera, ja els ho han notificat: a partir d’ara els clubs i esportistes federats no podran fer servir les dutxes després dels entrenaments, tan sols després dels partits. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha acollit la mesura amb resignació, conscients de la situació en què ens trobem, però també amb escepticisme. “Serveix com a conscienciació, però en sí la mesura és absurda perquè a les instal·lacions esportives es gasta menys aigua que a casa“, ha afirmat Gerard Esteva, president de la Unió Federacions Esportives Catalunya (UFEC).

Per fer aquesta afirmació es basa en les millores que, diu, s’han fet a les instal·lacions per millorar l’estalvi d’aigua en els darrers temps. “Ara les nostres instal·lacions consumeixen un 40 % menys que fa cinc o 10 anys. I hem posat mesures com baixar la temperatura o reduir el temps dels polsadors de dutxes, que fa que les dutxes siguin més curtes”, afegeix Esteva. Amb tot plegat calculen que els litres emprats pels esportistes poden ser d’uns 9 litres, mentre que a casa es pot arribar als 15 litres.

La UFEC, en canvi, creu que el veritable problema rau en els problemes de fuites d’aigua a les xarxes públiques i altres inversions necessàries. Ara confien que en el cas d’arribar a una nova fase de restriccions, es pugui flexibilitzar el tancament total de zones d’aigua.

Alguns clubs ja fa temps que han reduït les dutxes

Per la seva banda, els clubs esportius de la ciutat fa temps que consciencien els seus esportistes per reduir el consum d’aigua. A clubs com la UB Catalònia, com la resta amb què comparteixen els camps de l’Escola Industrial, controlen el temps de les dutxes. “Alguns es dutxen a casa i els qui es dutxen aquí, mirem que no sobrepassin els tres minuts. Es dutxaven per no marxar suats amb el fred que feia, però ara els nens s’hauran d’abrigar més i dutxar-se a casa. Amb la situació que tenim, hem de ser solidaris”, apunta Jaume Muñoz, coordinador general de la UB Catalònia.

Hi ha esports en què la suor no és el problema, sinó el clor. Al CN Sant Andreu hi entrenen uns 300 esportistes de waterpolo i natació. També fa temps que inverteixen a reduir consum d’aigua i a conscienciar els usuaris. “Fem campanya i ara sobretot es fan esbandides amb aigua, per treure el clor. Ara si de cas ho faran sobretot qui tingui problemes de pell, però mai no seran dutxes, no es farà servir sabó”, assegura Helena Pérez, gerent del CN Sant Andreu.