La pluja, la calamarsa i el vent han fet la guitza en diversos moments de la diada del Sant Jordi 2022 d’enguany. El temps ha enterbolit una jornada que havia de ser de normalització després de dos anys de dia del llibre i de la rosa en plena pandèmia, però les condicions meteorològiques d’aquest 23 d’abril també han permès als barcelonins gaudir d’un doble arc de Sant Martí, tal com ens mostra el vídeo que il·lustra aquesta notícia, de l’Alfred Rodríguez Picó.

Com es forma l’arc de Sant Martí?

Convé recordar que l’arc de Sant Martí és un fenomen òptic relacionat amb la refracció i la reflexió dels rajos solars a les gotes de pluja. Es produeix quan aquests rajos incideixen amb un determinat angle damunt les gotes d’aigua.

Quan això passa, els rajos entren dins de la gota i es produeix la refracció de la llum, és a dir, la descomposició de la llum blanca en els set colors primaris. Posteriorment, els rajos assoleixen el fons de la gota, s’hi reflecteixen i canvien de direcció de propagació, i finalment, acaben sortint de la gota en forma dels set colors primaris, però en una direcció diferent de la que tenien els rajos solars a l’entrada de la gota.

El resultat d’aquest procés, que es repeteix en milers de gotetes d’aigua, és la formació de l’arc de Sant Martí.

Sempre es veu quan tenim el sol a l’esquena

Al matí sempre veiem l’arc de Sant Martí cap a l’oest pel fet que el sol el tenim a llevant, al costat oposat. A la tarda o al vespre, per contra, s’observa cap a l’est. Cal, per tant, que plogui al costat oposat d’on hi ha el sol,  i també és necessari que el sol no es trobi gaire alt respecte a l’horitzó.

El diàmetre de les gotes d’aigua implica que l’arc es vegi amb coloracions més o menys intenses. Si les gotes són menudes —un fet que es produeix sovint a l’hivern—, l’arc es veu més apagat o difuminat. Si són més grans, en canvi, l’arc mostra colors intensos i ben definits. Les gotes grans són més pròpies dels ruixats de primavera o d’estiu.

En alguns casos podem observar arcs dobles o triples. La formació d’arcs suplementaris es produeix pel fet que alguns rajos de llum es reflecteixen dos o tres cops dins de la gota de pluja, això fa que surtin dispersats amb un angle més gran, i que generin un arc doble o triple.

Finalment, convé apuntar que l’arc de Sant Martí no és exactament un arc sinó un cercle, és a dir, una circumferència. La superfície del sòl només ens permet observar una part de l’anell —l’arc—, però des d’un avió o una gran muntanya podríem arribar a contemplar-lo tot sencer.

Un diumenge més tranquil

Els models meteorològics preveuen una jornada de diumenge molt més tranquil·la, amb possibles ràfegues de vent a primera hora del matí, però molta més calma a mesura que avanci la jornada. Recordem que avui les calamarses i el vent han fet tancar diverses parades i han provocat dos ferits lleus, un a la superilla de Sant Jordi i l’altre a la Feria de Abril. També s’ha atès un vianant per un atac d’ansietat.