Un roure comença a treure fulles al Vallès Oriental
roure

Són dies complicats i estranys que ens obliguen a tots a ser responsables i canviar la manera de relacionar-nos o de treballar, però també d’observar el món des de casa, des de la finestra, el balcó o el jardí en el millor dels casos.

Aprofitant l’avinentesa, RitmeNatura.cat, una iniciativa coordinada pel CREAF, ens recorda que busca ciutadans amants de la naturalesa que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes i els animals.

RitmeNatura demana a aquells qui els agradi observar la natura, el ritme cíclic de les estacions i els canvis que experimenten els éssers vius, que es fixin en alguna planta en particular per tal de fer-ne seguiment i observar-ne el pas de les estacions. Convé anotar les dates en les quals les espècies que seguim pateixen canvis, bé sigui migracions en el cas de les aus, floració de les plantes, maduració de fruits, caiguda de les fulles, etc.

Al web de RitmeNatura podem trobar tota la informació sobre els cicles de vida de les diferents espècies, així com guies d’observació o rodes fenològiques.

Què és la fenologia?

La fenologia és una ciència de gran importància actualment a causa de l’escalfament global. Es tracta de la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions de les espècies (la floració de les plantes, la migració dels ocells, etc.). El registre al llarg dels anys d’aquest tipus de dades ens dona molta informació de com varien o s’adapten els éssers vius a les oscil·lacions del clima.

La participació ciutadana en projectes com RitmeNatura.cat és bàsica i aporta dades rellevants i de gran importància per als científics.

Estudi conjunt entre el Servei Meteorològic de Catalunya i el CREAF

El Servei Meteorològic de Catalunya desenvolupa des del 2013 la Xarxa Fenocat, un recull d’observacions sistemàtiques de 50 persones voluntàries que registren els diferents estats fenològics de 25 espècies de plantes, 14 d’ocells i sis de papallones.

RitmeNatura.cat forma part del projecte europeu Ground Truth 2.0 i dona cabuda tant a observacions fenològiques ocasionals com a recurrents realitzades pel públic en general. Aquestes observacions es registraran mitjançant les eines iNaturalist i Natusfera.

Recentment, el Servei Meteorològic de Catalunya i el CREAF en conveni de col·laboració amb l’objectiu d’analitzar i estudiar de forma conjunta els efectes del canvi climàtic sobre el calendari de la natura –fenologia– a través de la ciència ciutadana.

Aquest conveni permetrà millorar l’anàlisi del canvi en el calendari natural dels organismes a Catalunya, veient la seva tendència general en l’escenari actual de canvi climàtic.

Comparteix a: