final onada calor catalunya 2022

L’onada de calor que fa gairebé una setmana que afecta de ple Catalunya perdrà empenta de forma transitòria de cara a dilluns. Malauradament, però, tot indica que, lluny d’acabar-se, tornarà a guanyar empenta a mitjans de setmana.

Malgrat que les altes temperatures tenen corda per dies, els models meteorològics comencen a mostrar la llum al final del túnel.

La bombolla càlida, directe cap el Regne Unit i l’oest d’Europa

La calor anirà una mica de baixa durant els pròxims dos o tres dies a Catalunya. El perquè d’aquest lleuger descens de la temperatura anirà lligat al desplaçament cap al nord de la bombolla d’aire calent en altura, la qual s’allunyarà de Catalunya.

Dilluns i dimarts, per contra, afectarà de ple el nord de França i el Regne Unit, on la temperatura en altura (a uns 1.500 metres) marcarà valors fins a 15 graus superiors als habituals.

Per primera vegada a la història el Servei Nacional de Meteorologia del Regne Unit (Met Office) ha pronosticat registres de 40 graus al Regne Unit. Es preveuen temperatures extremes sobretot dilluns i dimarts, jornades en les quals la ciutat de Londres podria assolir la marca dels 40 graus.

També es podrien assolir els 40 graus entre dilluns i dimarts a París, ciutat més habituada a les altes temperatures a l’estiu. Convé recordar que París va fregar els 43 graus de temperatura el 25 de juliol del 2019, el valor més alt mai anotat a la capital francesa.

La calor intensa tornarà a Barcelona a mitja setmana

A partir de dijous es preveu un nou repunt de la calor al sud d’Europa, també a Catalunya. La calor tornarà a ser intensa a Barcelona entre la segona meitat de la setmana i fins el cap de setmana vinent, amb registres similars als d’aquests dies.

Previsió de temperatura màxima (vermell) i mínima (blau) per a Barcelona. Model de previsió per conjunts (ECMWF)

A la capital catalana es preveuen màximes d’entre 32 i 33 graus entre dijous i dimarts 26 de juliol. Les mínimes, després del petit descens de l’inici de setmana, tornaran a pujar i probablement superaran amb facilitat la marca dels 25 graus a l’interior de la ciutat. Les nits tòrrides per desgràcia no s’han acabat.

Els dos grans models de previsió no s’acaben de posar d’acord sobre el final de l’onada de calor

Dos dels models de referència de previsió a mitjà termini, el model americà (GFS) i el model del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF) fa dies que divergeixen en el seu pronòstic.

Mentre que el GFS ja fa algunes jornades que insinua un final més o menys clar a partir del 26 o 27 de juliol, l’europeu es mostra menys optimista i manté l’anomalia positiva de temperatura de forma més evident, i durant més dies.

El model GFS mostra l’aproximació d’una massa d’aire més fresca procedent de l’Atlàntic pel dia 26 de juliol. La seva arribada a Catalunya escombraria la massa càlida cap a l’est a posteriori. El model ECMWF, en canvi, encara situa la bombolla africana a la vertical de Catalunya i l’est peninsular aquella jornada.

Temperatura prevista a 1.500 pel model GFS el dia 26 de juliol.
Temperatura prevista a 1.500 pel model ECMWF el dia 26 de juliol.

Probable final clar durant la darrera setmana de juliol

L’onada de calor que estem vivint no és excepcional pel que fa a la seva intensitat, n’hem viscut diverses de més fortes i que han implicat temperatures més elevades, però sí que ho és per la seva persistència. Hi ha pocs precedents d’onades de calor tan llargues.

La data final no és clara, però sí que s’entreveu en qualsevol cas un afebliment de l’onada de calor i fins i tot possible desaparició a partir dels dies 26 o 28 de juliol.