temperatura minima
Mapa de temperatura mínima de dissabte 16 de juliol del 2022

Barcelona ha patit una nova nit d’insomni. La d’avui ha estat especialment dura pel fet que en alguns punts no han baixat de la marca dels 28 graus.

L’estació del Raval del Servei Meteorològic de Catalunya ha anotat un valor de 27,4 ºC i la de Can Bruixa (xarxa Meteoclimatic) de 28,4 ºC.

Les mínimes s’han registrat tan bon punt ha sortit el sol, pels volts de les set del matí. Però entre la mitjanit i les dues de la matinada la temperatura a bona part de la ciutat de Barcelona voltava els 30 ºC, un registre que fa gairebé impossible agafar bé el son.

Molts barcelonins han optat per dormir al balcó o la terrassa aquesta aquesta nit. Foto: Clara V.

Nit de rècord en un juliol al centre de Barcelona

La nit més càlida registrada fins ara a la trama urbana de Barcelona per les estacions de mesura automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya va ser el 4 d’agost del 2018, amb un registre de 29,4 ºC a l’estació del Raval. Aquesta estació es va instal·lar l’any 2006.

Avui, en aquest punt cèntric de la ciutat han mesurat 27,4 ºC, la temperatura més alta d’aquesta estació en un mes de juliol. El rècord anterior en un juliol era del 21 de juliol del 2015, amb 26,8 ºC. Caldrà, això sí, esperar fins a la mitjanit per poder confirmar aquest possible rècord mensual.

La mínima d’aquesta matinada a Ciutat Vella també ha superat la mínima del 17 de juny d’enguany, de 27,1 ºC. No ha estat de Can Bruixa (les Corts), on el 17 de juny van anotar 28,6 ºC, dues dècimes més que avui.

Malgrat que ha costat molt agafar el son, l’ambient càlid de les hores nocturnes ha anat acompanyat d’un ambient relativament sec, d’humitat mitjana, un fet que ha fet que la sensació de xafogor no fos tan marcada com en d’altres ocasions.

Tens la sensació que aguantes millor la temperatura a Barcelona tot i l’onada de calor? Mira per què

Lluny de rècord a l’Observatori Fabra

L’Observatori Fabra ha mesurat una mínima de 26,4 ºC, un grau menys que el 17 de juny passat. En el cas de l’Observatori Fabra, consta com a rècord en 117 anys de registres diaris una mínima de 28,6 ºC el dia 8 d’agost del 1923, seguida dels 27,8 ºC del 14 d’agost del 2003 i del 9 d’agost del 1923.

Convé puntualitzar, però, que als registres històrics de l’Observatori Fabra hi consta una dada realment espectacular en el cas de la mínima: els 29,7 ºC del 6 de juliol del 1982. Una jornada històrica a causa de la presència d’un incendi forestal a la zona del Garraf.

El perquè d’aquesta dada, no prevista en la sèrie diària del Fabra, rau en el fet que va ser mesurada entre les 7 h del dia 6 de juliol i les 7 h del 7 de juliol, un interval usat per atrapar les nits especialment càlides. Seguint aquesta metodologia horària, acaba constant com a mínima del dia 6 un registre de 29,7 ºC.

Seguint la metodologia més habitual, la que agafa la màxima o mínima entre les 0 i les 24 h aquests 29,7 ºC de la nit queden “maquillats” pel fet que a primeres hores de la nit del dia 6 la temperatura va baixar fins a 27 graus.

La pròxima nit, novament tòrrida

La calor no afluixa, malauradament. La pròxima nit promet ser novament tòrrida a Barcelona, tot i que la mínima podria davallar un grau de mitjana respecte de la d’avui.

Diumenge s’espera un dia similar pel que fa al temps en el cas de Barcelona: el sol tornarà a ser protagonista i la temperatura no experimentarà variacions rellevants al migdia. Dilluns es desinflarà transitòriament el termòmetre en el conjunt del territori, en menor mesura a la costa i Barcelona, però tot fa pensar que la calor es podria tornar a accentuar durant la segona meitat de la setmana.

Els models de previsió a mitjà termini no veuen un final clar de l’onada de calor, tot i que cada cop sembla més probable que pugui finalitzar pels volts del 26 o 28 de juliol.