Imatge del forat de la capa d'ozó. Font: Eumetsat
Imatge del forat de la capa d'ozó. Font: Eumetsat

L’inusual forat de la capa d’ozó a l’Àrtic

que es va poder constatar a finals d’aquest hivern s’ha començat a tancar. D’una manera més correcta, la concentració d’ozó a l’Àrtic torna a créixer i a arribar fins a valors molt més usuals.

Un fenomen excepcional

El fenomen, totalment excepcional, es podria explicar per la força i persistència del vòrtex polar aquest hivern i que ha impedit el desplaçament del fred hivernal del pol cap a latituds més meridianes durant els mesos hivernals, la qual cosa ha fet que en canvi el gel marí a l’Àrtic hagi augmentat notablement d’extensió.

Per tant, en principi, aquesta disminució inusual de la capa d’ozó sembla que no ha tingut res a veure amb les emissions de gasos CFC.

La capa d’ozó es recupera

El servei de monitoratge de l’atmosfera Copernicus ha informat aquest mateix dijous que el mal anomenat “forat” s’estava tancant.

La divisió del vòrtex polar

podria haver permès l’arribada d’aire ric en ozó i regenerar aquesta manca que hi havia fa unes setmanes.

Però podria no haver acabat. Copernicus avisa també que hi podria haver una passa enrere, ja que el vòrtex polar s’ha tornat a reagrupar. Tot i això, els pronòstics indiquen que si el “forat” tornès, no seria amb una magnitud tan elevada.

Pronòstic de la concentració d’ozó per al dia 27 d’abril, en què es pot veure un “forat” petit al pol nord. Font: CAMS Copernicus

A més a més, el vòrtex s’hauria d’anar desdibuixant ràpidament amb el pas de les setmanes.

Sigui com sigui, bones notícies per a un fenomen que tenia la comunitat científica pendent des de feia més d’un mes.

Comparteix a: