Amb l’arribada del maig ha tornat també el moment de la desescalada gradual del confinament. I, amb això, més mobilitat i també més contaminació. Amb l’entrada de la fase zero ja se n’ha pogut veure un augment, també per causes meteorològiques.
El trànsit augmenta un 10 %
Tot i que continuem molt per sota del que seria normal, el cert és que amb l’entrada d’aquesta setmana el trànsit ha augmentat un 10 % respecte de la setmana passada. És el que ha constatat el Servei Català de Trànsit amb una piulada en què informa que, tot i aquest lleu repunt, continuem un 50 % per sota del que seria normal.
📉Avui fins a les 9h, el trànsit a l’àrea metropolitana de BCN s’ha reduït respecte a un dilluns normal:
➡De sortida: -45,6%
➡D’entrada: -49,9%📉Respecte al dilluns passat:
➡De sortida: +8,7%
➡D’entrada: +10,4%🚁 Imatges d’aquest matí a la B-23 pic.twitter.com/pvyIgVqdsA
— Trànsit (@transit) May 4, 2020
La meteorologia tampoc no hi ajuda
No tot és trànsit. El paper que hi juga la meteorologia és clau i aquests dies no hi està ajudant si ho comparem amb el que teníem fa una setmana. És cert que dilluns passat (27 d’abril) no va ploure, però encara s’arrossegaven uns nivells més que òptims de la ploguda rècord de la setmana anterior.
Les situacions meteorològiques no són equiparables i aquesta setmana la dispersió és més complicada atesa la manca de precipitacions, la calor i les capes d’inversió tèrmica matinals que dificulten especialment la dispersió de contaminants.
Com a resultat, més contaminació
El resultat és evident. Ni el trànsit ni la situació meteorològica hi ajuden i, per tant, han augmentat els nivells de pol·lució.
Segons les dades de les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Qualitat Atmosfèrica (XVPQA) de la Generalitat de Catalunya, a l’Eixample hem passat dels 15 ug/m3 de mitjana diària de diòxid de nitrogen del dilluns 27 d’abril als 35 ug/m3 d’aquest dilluns,4 de maig, que dupliquen el registre anterior.
A Gràcia, un cas semblant, s’ha passat en una setmana dels 18 ug/m3 de NO2 el 27 d’abril als 30 ug/m3 de dilluns, 4 de maig. Una tendència que es manté també aquest dimarts, amb dades fins al migdia.
Evidentment, no tot és trànsit. La meteorologia hi té un paper molt important. Però nosaltres i la nostra mobilitat també.
Els nivells de qualitat de l’aire continuen molt bons a Barcelona, però lentament ens allunyem dels valors excepcionals de fa unes setmanes en ple confinament amb episodis de pluja un darrere l’altre.