Quan la temperatura arriba als 0 ºC o el Meteocat activa l’alerta per fred, l’Ajuntament de Barcelona engega un protocol d’emergència d’atenció a les persones que viuen al carrer. Des de finals de novembre i fins al març, el consistori obre 75 places per al dispositiu hivernal. Però s’espera que la temperatura baixi fins a graus negatius per activar més places i oferir ajuda “in situ” als sensesostre.

Entitats com Arrels Fundació reclamen que aquest protocol especial es posi en marxa abans: “Una persona també està malament a 5 ºC si dorm al carrer, no es poden prendre decisions per atendre persones sense llar només segons el termòmetre”, denuncia Ferran Busquets, director d’Arrels.

“Falten espais on estar-t’hi els dies de fred”

El César viu al carrer i és usuari d’Arrels. Pateix artritis greu i té problemes de mobilitat. Per això, desplaçar-se per anar a un menjador social o a dutxar-se és un calvari per a ell. Demana que hi hagi més espais on estar-s’hi en dies on el fred li fa la vida impossible. “Al carrer no pots descansar bé i en molts llocs d’atenció als sensellar no hi pots anar cada dia totes les hores. Només poder dutxar-me amb aigua calenta cada dia ja em reconfortaria una mica”, explica a betevé.

Els canvis bruscos de temps, pitjor que el fred

Des d’Arrels alerten que els canvis sobtats de temps o les temperatures extremes de calor o de fred, afavorides pel canvi climàtic, poden ser pitjor que el fred. Ho assegura en César: “El pitjor és el canvi sobtat de temps: quan plou et quedes mullat i no tens manera de canviar-te la roba, tampoc no tens on aixoplugar-te quan fa vent fort.”

Solucions d’habitatge permanents i dignes

El fet és que moltes persones que viuen al carrer no aprofiten els espais residencials d’emergència i segueixen dormint al ras. Moltes vegades aquests espais tenen poca intimitat en habitacions i lavabos. “Un espai residencial digne no és un alberg ni un espai d’emergència. Qualsevol espai on no es pugui preservar la intimitat o s’adeqüi a la persona, no serà una solució adient”, remarca Ferran Busquets.

A més, aquests espais d’emergència tenen una durada breu i limitada, fet que fa repensar la decisió a molts usuaris. “Si tu vas a un espai d’emergència només uns dies, vol dir que quan s’acabin aquests dies has de tornar a començar una altra vegada, i això té un cost molt car per a la persona“, explica Busquets.