Els senglars entren a la xarxa durant la nit atrets pel menjar que s’hi ha deixat. Un cop farts, intenten sortir-ne, però no poden. El funcionament de les noves trampes per a senglars que ha comprat la Generalitat es pot veure als nombrosos vídeos promocionals al web de Pig Brig Trap, l’empresa nord-americana que fabrica i comercialitza les trampes. S’hi pot veure, per exemple, com els senglars es llencen contra la xarxa per mirar d’escapar el matí següent de caure-hi atrapats.

Segons va avançar Catalunya Ràdio, els agents rurals la van provar als aiguamolls de l’Empordà i en van capturar 40 en quatre dies. Una eficàcia que ha empès la Generalitat a comprar sis d’aquestes trampes. Amb més de 200.000 exemplars a Catalunya, alerten els experts, ha quedat clar que els esforços per controlar-ne la població no estan sent suficients. Veuen lògic que es busquin altres solucions. “La caça no ha aconseguit reduir la població de senglars, que s’ha multiplicat les darreres dècades i està causant problemes a l’agricultura, accidents de trànsit i danys als ecosistemes”, ha recordat el biòleg de fauna salvatge de la UB, Jaume Badia.

La caça no ha aconseguit reduir la població de senglars, que s’ha multiplicat les darreres dècades i està causant problemes a l’agricultura, accidents de trànsit i danys als ecosistemes”
Jaume Badia, biòleg de fauna salvatge de la UB

Serien aplicables a Collserola?

De moment, el Departament d’Acció Climàtica no ha concretat on s’instal·laran les trampes ni si es podran fer servir, per exemple, en boscos com Collserola. Ara bé, la mateixa empresa mostra una d’aquestes trampes en un entorn forestal i no només agrícola. Tampoc no s’ha decidit si es permetrà als pagesos comprar i utilitzar aquestes trampes. Segons Badia, “obrir aquest sistema de trampes a la ciutadania pot generar problemes perquè es pot arribar a fer mal a altres espècies, o bé fer-les servir de manera poc ètica o inadequada”.

També poden generar incògnites el patiment animal que poden provocar aquestes trampes, sobretot si els senglars s’hi estan molta estona atrapats. De fet, una altra captura amb xarxes ja va aixecar polèmica el setembre del 2021 a Can Rectoret pels crits dels animals a tocar dels habitatges. La Generalitat, però, ja ha explicat que estan duent a terme un protocol d’ús d’aquestes trampes, que esperen poder començar a fer servir en menys d’un mes.