La Setmana dels Barbuts ens ha portat enguany el fred més rigorós de l’hivern. El fred s’ha fet notar sobretot a partir de mitjans de la setmana, accentuat en molts moments per les fortes ventades de mestral. Malgrat això, el termòmetre encara no ha tocat fons. Tot fa preveure que ho farà al llarg dels pròxims dies, tan bon punt el vent perdi força i l’aire fred es dipositi a les zones més baixes.

Mínimes inferiors als 5 ºC al centre de Barcelona

Dijous el termòmetre es va acostar ja als 0 ºC a Collserola (0,2 ºC al Tibidabo). La temperatura es va moure de matinada a l’entorn dels 5 ºC al centre de la ciutat. A la majoria d’observatoris de Barcelona no hi feia tant de fred des de principis d’abril del 2022. Divendres les mínimes van ser una mica més elevades a causa de la presència de vent.

La matinada de dissabte es preveu, si fa no fa, tan freda com la de dijous, tot i que dependrà que faci més o menys fred en funció de si bufa o no el vent de mestral. Ara per ara s’entreveu que encara podria bufar entre feble i moderat de matinada a Barcelona.

Els registres més baixos de temperatura mínima es preveuen entre diumenge i dimecres. L’aire fred que encara entrarà en altura durant el cap de setmana tendirà a anar-se dipositant a les zones baixes “a posteriori”, fet que explica que el fred més intens a Barcelona arribi entre finals del cap de setmana i l’inici de la setmana vinent. Dilluns es preveuen temperatures de 2 a 3 graus a l’interior de Barcelona, i pròximes als 0 ºC o lleugerament per sota als barris més propers al Besòs. També baixaran dels 0 ºC a molts punts de Collserola. La temperatura mínima començarà a repuntar a partir de mitjans de la setmana vinent.

Caldrà fer-ne seguiment, ja que la presència de nuvolositat o de vent en hores nocturnes podria fer variar aquests registres previstos.

Màximes de poc més de 10 ºC a Barcelona

La temperatura màxima també es continuarà quedant força curta els pròxims dies, tot i que la presència del sol farà que el termòmetre no marqui valors especialment baixos al centre del dia.

Els dies més freds al migdia podrien ser dilluns i dimarts, jornades en les quals la presència de núvols alts i mitgencs podrien frenar l’ascens de la temperatura.

La temperatura tendirà a recuperar-se a partir de mitjans de la setmana vinent, però encara es mantindrà el fred de ple hivern uns dies més, com a mínim fins a finals de gener.