anomalia estiu temperatura Centre Europeu
font: ECMWF

La màniga curta ja serà necessària la pròxima setmana, amb l’arribada de la calor típica de la primavera, però com serà l’estiu del 2022? Tot apunta que serà, amb molta probabilitat, molt més càlid del que seria habitual. Així ho indiquen els models de predicció estacional, que aposten per unes temperatures clarament per sobre de la mitjana, tant a Barcelona com a gairebé a tot Europa.

El primer que cal recordar és que l’encert perfecte d’un pronòstic estacional és gairebé impossible i que, en el millor dels casos, simplement es pot intentar intuir el comportament mitjà del temps gràcies als models. Tot i que aquest tipus de pronòstics han millorat molt, el cert és que no s’han d’agafar mai fil per randa.

Què diuen, ara per ara, els models?

L’estiu del 2022, probablement molt càlid

Dit això, els models apunten sense cap mena de dubte que l’estiu del 2022 serà fort o molt fort pel que fa a la temperatura, amb anomalies positives molt per sobre del que seria habitual. Per tant, amb molta probabilitat, vindran uns mesos de calor.

El cas del model del Centre Europeu de Predicció per a Mitjà Termini indica que, amb una probabilitat superior al 70 % (tonalitats vermelloses a la imatge anterior), la temperatura mitjana de l’estiu se situarà dins del terç superior de les mitjanes més altes registrades. Dit d’una altra manera, en una hipotètica sèrie de 100 anys, l’estiu d’enguany té una probabilitat altíssima de tenir una temperatura mitjana ubicada entre els 30 registres més elevats.

La probabilitat puja fins a més del 90 % pel que fa al risc de tenir un estiu més càlid del que seria habitual i baixa lleugeríssimament per sota del 70 % davant la possibilitat d’ubicar-se en el teòric “top-20” en una sèrie centenària.

El pronòstic: entre 1 i 2 ºC més càlid

De mitjana, el model europeu aposta per un estiu entre 1 i 2 ºC més càlid del que seria habitual a Catalunya, bona part de la península i també la gairebé la resta d’Europa, on alguna raconada dels països de l’est podria tenir encara anomalies superiors.

El model americà, en la mateixa línia

Poca cosa canvia als mapes si consultem un altre dels grans models de predicció estacional. El model americà de la NOAA també indica anomalies positives i, per tant, per sobre de la mitjana a gairebé tot Europa.

font: NOAA

El mapa, gairebé calcat del model Europeu, posa de manifest aquesta gran pulsació càlida que apunten els grans models per a l’estiu que, tot i que encara queda una mica lluny, ja començarà a trucar a la porta aquest mateix mes de maig.

El model americà aposta per un juny especialment càlid.

La pluja, per sota del que és habitual

En una tendència no tan clara com pel que fa a la temperatura, els models estacionals aposten per un estiu amb poca pluja en una estació que en el cas de Barcelona és la més eixuta de l’any i de la qual depenem bàsicament d’alguna tempesta puntual.

En aquest sentit, el model del Centre Europeu és qui ofereix una situació més eixuta i apunta que la pluja de l’estiu podria situar-se entre els registres més escarransits amb una probabilitat superior al 50 %. El model americà és una mica més optimista però tot i això també aposta per una precipitació mitjana inferior a la que seria habitual o, en el millor dels casos, simplement l’habitual, que en el cas de Barcelona no és especialment per tirar coets.

El futur acabarà dient finalment quin temps tindrem i aquests models simplement són orientatius, però no deixa de ser notori la gran pulsació càlida que marquen els dos grans models i amb una extensió tan gran que abraça tot el continent gairebé sense excepcions. El veredicte final del que hagi fet l’estiu, a principis de setembre.