En un context d’escalfament planetari i canvi global és imprescindible disposar grans àrees verdes a la perifèria i a l’interior de les ciutats. El verd no ha de ser exclusiu dels parcs urbans, sinó que ha de tenyir també tota la trama urbana. La presència d’arbres, arbustos i herbàcies a l’interior de les ciutats aporta qualitat de vida i innumerables beneficis als ciutadans, a banda d’afavorir la biodiversitat i combatre l’escalfament.

Enverdim Barcelona, una iniciativa que es basa en el poder transformador de les persones

Jordi Magrinyà va viure més de 10 anys a Eslovènia, on tot és verdor, també a les ciutats. En tornar a Barcelona va adonar-se que hi faltava verd. És per això que ara fa dos anys es va proposar començar a salvar llavors d’arbres de Barcelona, però també de fruites i llegums que tenia a casa.

En Jordi les sembra a casa i, un cop han germinat i tenen un cert port, les allibera en diversos punts de la ciutat.

El moment de deixar la planta al carrer i compartir-la és màgic i molt emotiu
Jordi Magrinyà, responsable d’Enverdim Barcelona

Les plantes que en Jordi deixa porten un petit rètol que parla directament a la persona que s’atura encuriosida en veure-la. La planta li diu a la persona que l’ha trobada que l’agafi, i que en tingui cura. El rètol porta l’enllaç de la pàgina web d’Enverdim Barcelona, en què hi ha tota la informació del projecte i s’anima el receptor que tingui cura de la planta i planti més llavors a casa. La pàgina web dona confiança a la persona i normalment se l’acaba emportant. En Jordi ens ha comentat que sovint s’espera, en algun punt allunyat, per veure com se l’emporten.

El projecte es basa doncs en el potencial que tenim individualment per generar un petit canvi, el qual, multiplicat per milers d’individus, pot acabar sent transformador.

L’objectiu és el d’enverdir la ciutat, per fer que sigui un entorn més agradable i lluitar contra els efectes del canvi climàtic, tot intentant revertir la pèrdua de biodiversitat planetària, que alguns anomenen la sisena gran extinció del planeta.

Jordi Magrinyà explica que la idea és generar un impacte, i com més gran millor perquè el moment que estem vivint així ho demana. La solució per millorar el planeta doncs és senzilla: plantar plantes. Reivindica que, a més, qui ho faci gaudirà i s’enriquirà molt personalment. El projecte permet reconnectar-se amb la natura, ja que moltes persones han perdut aquest lligam, sobretot en grans ciutats.

Ens hem desconnectat de la natura, sobretot a les ciutats. Un dels meus objectius és despertar la biofília que tots duem a dins
Jordi Magrinyà, responsable d’Enverdim Barcelona

En Jordi acostuma a rebre moltes dades “a posteriori”, tant del seguiment de les plantes que la gent recull, com d’experiències i d’altres anècdotes personals de vinculació amb la natura.

Més de 2.000 plantes alliberades als carrers de Barcelona

Magrinyà destaca que és difícil fer números però que calcula que, des que va començar ara fa dos anys, ha alliberat al voltant de 2.000 plantes, a banda de les que s’han plantat en escoles i instituts, on fa tallers.

També explica que a poc a poc s’hi ha anat sumant gent que ha traslladat aquesta iniciativa a la seva ciutat. La darrera ha estat Sant Boi de Llobregat, Enverdim Sant Boi. En total una vintena de ciutats catalanes, una de les quals de la Catalunya del Nord (el Voló).

En Jordi facilita la informació i instruccions, i dona llibertat absoluta a la persona que tirarà endavant el projecte. De fet, un dels objectius és empoderar com més persones millor, pensant també en els joves, en les noves generacions.

Un requisit important és que no s’alliberi cap de les plantes invasores que consten en la llista de la Diputació de Barcelona.

Una iniciativa per enverdir els escocells de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona des de fa uns anys deixa créixer vegetació espontània als escocells per tal d’afavorir la presència d’insectes pol·linitzadors i depredadors de plagues de les fulles. Ara bé, d’escocells n’hi ha milers a Barcelona i molts encara no tenen vegetació associada.

Per bé que ja fa uns anys que alguns ciutadans planten i cuiden els escocells que tenen a prop de casa, des de fa cert temps un grup de barcelonins s’han organitzat per convertir els milers d’escocells que hi ha a Barcelona en espais verds.

La persona que va iniciar les plantades va ser l’escriptora Liz Castro, qui va explicar al programa ‘bàsics’, de betevé, que la idea va sorgir després de veure per Instagram una iniciativa similar a Londres. Actualment el grup anomenat Eskocells s’ha anat consolidant i es coordina a través de les xarxes socials. Fins i tot han elaborat un mapa que va creixent dia a dia en què hi ha localitzats les desenes d’escocells que ja han estat enverdits per algun barceloní. Al mapa es poden trobar l’adreça exacta de cada escocell i una fotografia.

Les plantades són espontànies, els participants comparteixen llavors, esqueixos… Els tancats que encerclen els escocells es fan amb materials reciclats que els proporciona un espai creatiu de reciclatge de deixalles del Poblenou. Aquest grup ja ha començat a tenir converses amb l’Ajuntament de Barcelona.

Uforest, un projecte que vol conscienciar i educar sobre la importància dels arbres i els espais verds

Uforest és un projecte de la Unió Europea en què participen diversos organismes i centres d’investigació, entre els quals el CREAF.

Corina Basnou, investigadora del CREAF, destaca que d’aquí a 30 anys la majoria de la població serà urbana i tindrem molts reptes vinculats al canvi global. És per això que serà molt important tenir la natura molt integrada a les ciutats, a tocar de casa. Tenir ciutats més verdes millora la qualitat de vida de la societat.

El projecte vol conscienciar i educar sobre la importància dels arbres i els espais verds, i això requereix aprendre a tenir-ne cura i conservar els que ja tenim, però també aprendre a crear noves formes de verd: boscos terapèutics, boscos comestibles (fruiters, arbustos, enfiladisses) i els “pop-up forests” (arbres com a part d’un projecte artístic). Tots a més contribuiran a millorar la biodiversitat urbana.

La idea del projecte és formar gent en l’àmbit del que anomenen “boscos urbans”, un terme que engloba els arbres que hi ha als carrers, als parcs urbans i en boscos perifèrics com seria el cas de Collserola. Busquen per tant ambaixadors per reverdir les ciutats, en el nostre cas Barcelona. Els interessa tenir representants de diversos àmbits: des de la biologia fins al dret, passant per l’urbanisme, l’art o la salut, entre d’altres. Hi poden participar des d’experts, universitaris o tècnics, fins a qualsevol ciutadà motivat a canviar el seu entorn i generar un impacte.

El projecte es durà a terme per fases, a llarg termini. De moment se n’està duent a terme la primera fase, que consisteix en una enquesta en línia als interessats per tal de veure quines en són les necessitats i, entre altres coses, quin tipus de formació volen realitzar (més o menys àmplia, telemàtica o presencial, etc.).

Ara és un moment interessant ja que a causa de la covid-19 la gent és molt més conscient i té la necessitat d’interactuar amb la natura i aprendre
Corina Basnou, investigadora del CREAF