Les pluges del darrer cap de setmana
van beneficiar molt les capçaleres dels rius que donen aigua a Barcelona. Els registres d’aquell episodi van superar els 50 litres de manera força general i l’aigua ha anat arribant ja als embassaments.
El sistema Ter-Llobregat, per sobre del 60 %
Dels rius més beneficiats de les darreres pluges, el sistema Ter-Llobregat és el que n’ha tret més profit. En només cinc dies ha vist com les seves reserves augmentaven prop de 15 hm³, l’equivalent a una mica més de mig pantà de Sant Ponç i amb una pujada global d’una mica més de dos punts percentuals en només cinc dies.
Actualment les conques del Ter i el Llobregat superen (per poc) el 60 % de la capacitat total, amb un volum emmagatzemat de 373 hm³, cosa que fa que abandonin, si més no transitòriament, la prealerta per sequera, que es decreta en el moment en què les reserves baixen per sota del llindar del 60 %.
La bona notícia és que actualment encara continua arribant més aigua de la que en surt, cosa que podria millorar una mica més el 61 % en què es troben ara mateix els embassaments que abasteixen Barcelona.
El conjunt de les conques internes, encara per sota
Tot i la millora, la situació encara no és bona a la resta de conques internes de Catalunya.
Malgrat que el pantà de Siurana supera el 60 % de la capacitat, el pantà de Boadella (43 %) i el de Riudecanyes (28 %) encara queden lluny d’una situació òptima.
El conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya, que també engloba el sistema Ter-Llobregat, se situa al 59,38 % de la capacitat total. No és gaire lluny del nivell del 60 % que delimita l’entrada/sortida en prealerta per sequera, però convindria una nova regada general per allunyar el fantasma de la sequera si més no durant un període més o menys dilatat en el temps.
El proper canvi de temps arribarà la nit de dissabte, però no sembla que hagi de servir gaire per fer pujar els nivells actuals d’aigua emmagatzemada.
Quedem-nos amb la part positiva. Tota gota suma, i actualment estem molt millor que fa un mes, quan les reserves hídriques marcaven poc més del 53 % del total, sis punts percentuals menys que en l’actualitat.