La campanya “Collserola sense abocadors” ha fet arribar al districte de Nou Barris un dossier en què especifiquen la geolocalització de 17 punts de la Collserola noubarrienca on han trobat abocaments il·legals, alguns de fa dècades, i parcel·les on s’hi ha enderrocat alguna edificació i no se n’ha eliminat completament la runa.

Això és una desena més de punts per netejar dels que havien apuntat al febrer. Assenyalen, a més, quin tipus d’abocament (runa, fibrociment, sanitaris, restes de cotxe, brossa..) hi ha a cada punt. A partir d’aquí, reclamen un pla d’acció amb terminis clars per eliminar aquests punts negres de la serra.

La complexitat de la neteja d’uns abocadors cronificats

Tot plegat ho han comunicat en una reunió convocada pel districte de Nou Barris per recollir les demandes de la campanya, tal com s’havia compromès al darrer plenari. Els representants de districte han afirmat la “seva voluntat de seguir treballant en coordinació amb la resta de serveis implicats, com són Serveis Urbans i Neteja, a banda del Consorci del Parc de Collserola, per tal de poder donar una resposta a un tema que és complex i amb implicacions diverses”. El Consorci, per la seva banda, ha confirmat a betevé que han treballat i treballaran en els espais que estan al límit del parc.

Des de Collserola sense abocadors, però, esperaven de la reunió actuacions més definides. Asseguren que només se’ls ha explicat que s’estudia com netejar un dels grans abocadors, degut a la complexitat de l’espai. “Ens han dit que hi ha abocadors que seran impossibles de netejar del tot per la quantitat de runa que tenen i perquè estan molt cronificats. També que faran conscienciació i un procés sancionador per tal que les propietats netegin els espais privats”, explica Ivan Patrici, de Collserola sense abocadors. De fet, la campanya ja defensa aquesta darrera mesura en un manifest que han llegit a les portes de districte, durant una concentració de representants de les entitats que donen suport a la iniciativa, com associacions veïnals, equipaments o entitats diverses.

Representants d’entitats de la campanya Collserola sense abocadors posen abans de la reunió amb districte de Nou Barris.

Definir uns espais de transició

Però la campanya, originada a l’entorn del Casal 3 Voltes Rebel, no ha pogut debatre tots els temes que pretenia, afirmen. Volien plantejar qüestions com que per a la neteja es contractin “persones preferentment del districte en situació de vulnerabilitat” i que es facin processos participatius per definir en què s’han de convertir els punts negres que es troben en zones de transició entre la serra i la ciutat. Són temes, però, que han quedat emplaçats a altres espais. Les entitats asseguren que continuaran a sobre i que el d’avui és un punt de partida.

Reivindiquen la neteja i recuperació dels espais

A més del dossier, la campanya ha creat un itinerari a wikiloc, l’aplicació que permet seguir i compartir rutes i excursions a peu o en bici. Sota el nom de “correabocadors” plantegen una ruta de 5,47 km i prop de dues hores entre la plaça de Karl Marx i la part alta de les Roquetes, que passa per diversos punts on es troben abocaments, a més de panoràmiques.