Calamarsa a la façana marítima de Barcelona el febrer de 2018.

L’arribada de la borrasca Filomena ens farà parlar de neu i d’altres fenomens sòlids de precipitació. Però ni tot el que es veu es neu ni tota la neu que veiem és neu com l’entèn tothom. I, a més a més, sovint, les ganes de veure neu ens fan veure coses que semblen neu i que en realitat no ho són.

La neu, en flocs

La neu segons el diccionari, són petits cristalls de glaç provinents de la congelació de l’aigua dels núvols i que cauen sobre la terra formant volves o borrallons. És la típica caiguda de flocs que van voilejant pel cel i que es depositen suaument i sense soroll a terra.

En canvi, l‘aiguaneu es tracta de neu mig fosa o de precipitació d’aigua i neu barrejades. És a dir, cal veure flocs de neu barrejats amb aigua per poder parlar d’aiguaneu. Una aigua molt fina, mai serà aiguaneu.

Diferències entre calamarsa, calabruix i neu granulada

La calamarsa és un hidrometeor que es defineix com a grans de glaç esfèrics (a vegades cònics) d’un diàmetre de fins a 5 mm, rarament cònics, transparents o semitransparents. Es caracteritzen per no trencar-se quan cauen a terra i per ser difícils d’aixafar. Es parla de pedra quan els grans tenen un diàmetre superior als 5 mm.

El calabruix, en canvi, és un tipus de precipitació també amb partícules de gel de color blanc opac i de forma esfèrica. Al seu interior s’hi troba un contingut important d’aire, un fet que implica que sigui més aviat tou. El seu diàmetre sol ser petit, d’entre 1 i 5 mm. Es tracta, en definitiva, d’una mena de calamarsa tova que quan cau sobre un terreny dur rebota i sovint es trenca. La seva formació requereix cumulonibus, núvols de tempesta, motiu pel qual sol ser freqüent a principis de primavera. Sovint precedeix o acompanya les nevades. Es coneix en alguns indrets com a neu rodona. També es pot identificar com a neu granulada.

Neu rodona o neu granulada

Es pot observar a temperatures de fins a 7 ºC a causa de ser més densa que la neu i caure a major velocitat. La seva menor superfície també afavoreix que arribi al terra tot i que la temperatura sigui positiva.