Calamarsa a la façana marítima de Barcelona el febrer de 2018.

L’arribada de l’embossament d’aire fred en altura ha afavorit la proliferació de nevades febles de matinada a moltes comarques de l’interior i els Pirineus, i també de ruixats curts de forma irregular a partir del migdia i la tarda, en alguns casos acompanyats de calamarsa menuda.

Dijous es preveu que la neu visiti de forma esporàdica moltes comarques del país en cotes baixes per l’època de l’any. La neu no es descarta al cim del Tibidabo, però és molt dífcil que arribi al pla de Barcelona. Ara bé, a baix a la ciutat i fins al nivell del mar no es descarta que els xàfecs arribin a deixar novament calamarsa o fins i tot neu granulada en algun moment.

Diferències entre calamarsa, calabruix i neu granulada

La calamarsa és un hidrometeor que es defineix com a grans de glaç esfèrics (a vegades cònics) d’un diàmetre de fins a 5 mm, rarament cònics, transparents o semitransparents. Es caracteritzen per no trencar-se quan cauen a terra i per ser difícils d’aixafar. Es parla de pedra quan els grans tenen un diàmetre superior als 5 mm.

El calabruix, en canvi, és un tipus de precipitació també amb partícules de gel de color blanc opac i de forma esfèrica. Al seu interior s’hi troba un contingut important d’aire, un fet que implica que sigui més aviat tou. El seu diàmetre sol ser petit, d’entre 1 i 5 mm. Es tracta, en definitiva, d’una mena de calamarsa tova que quan cau sobre un terreny dur rebota i sovint es trenca. La seva formació requereix cumulonibus, núvols de tempesta, motiu pel qual sol ser freqüent a principis de primavera. Sovint precedeix o acompanya les nevades. Es coneix en alguns indrets com a neu rodona. També es pot identificar com a neu granulada.

Neu rodona o neu granulada

Es pot observar a temperatures de fins a 7 ºC a causa de ser més densa que la neu i caure a major velocitat. La seva menor superfície també afavoreix que arribi al terra tot i que la temperatura sigui positiva.

Finalment l’aiguaneu es tracta de neu mig fosa o de precipitació d’aigua i neu barrejades. Es produeix amb temperatures lleugerament superiors als 0 ºC.