dia internacional home dona temps meteorolegs beteve
Alguns dels meteoròlegs que han passat per betevé

El 5 de febrer és el Dia Mundial de l’Home i la Dona del Temps. betevé (abans Barcelona Televisió) va començar a emetre el novembre del 1994 i des del primer dia s’ha apostat sempre per l’actualitat de proximitat, i això també inclou el temps. És per aquesta raó que ja en el primer informatiu hi havia un espai d’informació meteorològica per tal d’explicar quin temps havia fet i com havia d’evolucionar la situació.

Amb el pas del temps ha anat creixent el volum de dades disponibles als diversos barris de Barcelona. A més, també hi ha hagut notables millores en la predicció i la vigilància meteorològiques i en la comunicació durant aquests 30 anys. Tot plegat ha implicat canvis destacables en la manera de fer i d’explicar el temps a Barcelona des de betevé, però l’essència continua sent la mateixa.

Al llarg d’aquestes tres dècades han estat moltes les dones i homes que han presentat la informació meteorològica a betevé. De ben segur que us deuen resultar familiars, ja sigui pel record que pugueu desar de veure’ls a la televisió de Barcelona o bé perquè us els heu trobat en altres àmbits. Repassem algunes de les cares que ens han acompanyat tot aquest temps.

Toni Mestres, el primer home del temps de betevé

La primera persona que es va encarregar de l’espai del temps a betevé va ser en Toni Mestres. Físic de formació, provenia de Televisió Espanyola. Va ser meteoròleg d’aquesta casa des del 1994 fins al 1997.

El 3 de novembre del 1994 es va emetre el primer informatiu a betevé, i l’espai del temps ja hi va tenir cabuda. En Toni Mestres va aprofitar l’ocasió per explicar amb tot luxe de detalls com es faria la secció i quina informació es donaria. Evidentment, també va fer la previsió del temps per als dies vinents, com podeu veure al vídeo.

Una llarga llista de noms

El segon d’aterrar a betevé va ser en Joan Bech, qui actualment és catedràtic de física de l’atmosfera al Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona. També físic, es va encarregar durant uns anys (1995-1997) d’explicar la previsió del temps i de fer reportatges sobre meteorologia i natura.

Després d’un període sense meteoròlegs, entrats al 2000 es va formar un equip nou. El grup va anar creixent i, ja fos per fer estades curtes d’algunes setmanes o per formar-ne part durant anys, han estat més d’una quinzena les persones que han estat a l’equip de ‘btv el temps‘.

Per començar, la Sarai Sarroca, que després de 16 anys fent pantalla, el 2022 va ser nomenada directora del Servei Meteorològic de Catalunya, la primera dona en més de 100 anys d’assolir aquest càrrec. Molts d’altres han continuat vinculats als mitjans de comunicació. És el cas d’en Sergi Loras (ara a TVE), de la Mònica Usart (RAC1), de l’Abel Queralt (RAC1), d’en Luismi Pérez (cadena SER i Xarxa Audiovisual Local) i d’en Miquel Bernis (diari ‘Ara’).

Ara bé, la llista de noms és molt més llarga. També han estat a betevé en Roger Solé, la Carme Farnell, en Joaquim Serra, en Roc Mateu, en Marc Silvestre, l’Adrián Fernández, la Míriam Santamaria (que també va presentar el programa de betevé ‘Verd primera‘) o la Sílvia Ferrer, entre d’altres.

‘El temps del Picó’, el programa de meteorologia per excel·lència

A banda de la secció del temps, en alguns trams de la història de betevé, la meteorologia ha tingut un protagonisme important. En dues etapes separades, l’Alfred Rodríguez Picó, un dels meteoròlegs més coneguts del país, va presentar el programa ‘El temps del Picó’.

La primera època va ser entre els anys 2003 i 2012, i la segona, entre 2021 i 2022. S’hi feia divulgació meteorològica, i la natura, el medi ambient i la sostenibilitat prenien un paper central.

La meteorologia i els meteoròlegs d’aquesta casa també han estat presents en altres programes de televisió. Al ‘Connexió Barcelona‘, entre el 2011 i el 2015; a l’informatiu del vespre, entre el 2018 i el 2021, i al programa ‘Via 15‘, durant la temporada 2021-2022, hi havia seccions de meteorologia i natura.