El govern de la Generalitat de Catalunya nomena aquest dimarts la meteoròloga de betevé Sarai Sarroca (Flix, 1982) com a nova directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Sarroca és dona del temps de betevé (abans Barcelona Televisió) des del gener del 2006, però també ha treballat com a meteoròloga a la Cadena SER. És llicenciada en Geografia i té el Màster en Meteorologia per la Universitat de Barcelona (UB).

Sarai Sarroca prendrà el càrrec oficialment aquest dimarts, 18 de gener, quan es convertirà en la primera dona que dirigeix el Servei Meteorològic de Catalunya.

Sarroca prendrà el relleu d’Eliseu Vilaclara, el fins ara director del Servei Meteorològic de Catalunya. Vilaclara va ser nomenat director el novembre del 2018 en substitució d’Oriol Puig, apartat de la institució després de detectar-se diverses irregularitats sota la seva direcció.

“Cal apropar més el Meteocat a la ciutadania”

Per Sarroca, ser la directora del Meteocat “és un honor, perquè mai abans una dona havia dirigit aquesta institució centenària. També és més que un somni, perquè he pensat molts cops a formar part del Servei Meteorològic de Catalunya, d’una manera o altra, però mai no havia arribat a imaginar que podria dirigir-lo”.

En ser preguntada pels reptes i objectius que haurà d’abordar el Meteocat durant la seva direcció, Sarroca afirma que “el Servei Meteorològic té un pla estratègic que m’agradaria estudiar abans de prendre cap iniciativa”, però també pensa que “cal apropar-lo encara més a la ciutadania per donar resposta als grans reptes de l’emergència climàtica i el canvi climàtic. Potser, per dur-ho a la pràctica, em serà de gran utilitat haver treballat a la redacció de betevé”.

Sarai Sarroca presentant l’espai del temps de betevé, el gener del 2022

El Servei Meteorològic de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya va ser fundat ara fa 100 anys, el 31 de març del 1921, quan el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació del Servei Meteorològic de Catalunya i Eduard Fontserè en va assumir la direcció. Tot i això, la institució es va gestar molt abans, i va ser gràcies a un conjunt d’elements que el Servei Meteorològic de Catalunya va poder esdevenir una realitat per oferir la previsió del temps a Catalunya i donar un impuls extraordinari a la meteorologia de casa nostra.