Aquest 17 de juny es va celebrar el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera. Coincidint amb aquesta data, experts de la Convenció de les Nacions Unides per Combatre la Desertificació (UNCCD) van posar de manifest que durant els últims 50 anys la sequera ha augmentat un 1 % anual, un fenomen que, lluny de solucionar-se, podria agreujar-se durant els pròxims anys al sud d’Europa, a Centreamèrica, a l’Àsia i a l’Àfrica. En altres paraules, la desertificació avança lentament arreu del planeta.
Segons les dades de la UNCCD, el 70 % dels ecosistemes del planeta han sigut transformats, una situació que s’accentuarà encara més perquè de cara al 2030 es necessitaran 300 milions d’hectàrees més per produir més aliments. Són aquestes alteracions, entre d’altres, les que provoquen l’augment de la desertificació, les sequeres i els efectes del canvi climàtic, ja que tots estan relacionats entre ells.
Día Mundial de Lucha contra la #Desertificación y la Sequía
Evolución de la clasificación climática de Köppen para 3 periodos de referencia. La extensión de climas semiáridos aumenta >30.000 km2 (6% d superficie d España), especialmente en La Mancha, valle dl Ebro y SE peninsular pic.twitter.com/J0T5diKBFn— AEMET / #QuédateEnCasa (@AEMET_Esp) June 17, 2020
Any 2070
Fins ara, les zones més perjudicades per l’avanç de la sequera han estat l’àrea subsahariana de l’Àfrica, l’est i el centre de l’Àsia i l’Aràbia Saudita. Però en els pròxims temps un dels principals focus de sequera, causada per l’increment del canvi climàtic, serà el sud d’Europa, la península Ibèrica, i afectarà especialment el sud d’Espanya.
Segons aquestes dades de la UNCCD, basades en el pitjor escenari de l’informe de l’IPCC, l’any 2070 des de Madrid cap al sud les condicions no seran gens òptimes per a la vida humana a causa de l’augment dels dies de molta calor i de l’increment de la temperatura mitjana, que serà molt alta. A més a més, caldrà afegir-hi una reducció de més de 100 l/m2 de mitjana a gairebé tota la península Ibèrica.
🌾 🍎 Today is #DesertificationandDroughtDay
Last year the #IPCC released The Special Report on Climate Change and Land (#SRCCL) with a focus on desertification.
This video shows findings from Summary for Policymakers (SPM).
Read more ➡️ https://t.co/zhaITAIcm3 pic.twitter.com/WaVaOg1amC
— IPCC (@IPCC_CH) June 17, 2020
Sobreexplotació, desforestació i redistribució
Segons els informes de l’IPCC, les previsions assenyalen que el canvi climàtic augmentarà les desigualtats entre països rics i pobres, ja que augmentarà la sequera en les zones on actualment ja hi ha manca d’aigua i on viuen uns 500 milions de persones. I és que la sequera no augmentarà de manera igualada a tot el món. La quantitat d’aigua segurament serà la mateixa, però el que provocarà el canvi climàtic serà la seva distribució. En algunes zones del planeta augmentaran les precipitacions, mentre que en d’altres hi haurà un clar retrocés de l’aigua disponible.
Per altra banda, la sobreexplotació dels recursos al planeta i la sequera provocaran una pèrdua de sòl per a l’agricultura i una pèrdua de fonts d’aigua i de biodiversitat que s’aniran estenent, a poc a poc, arreu del planeta. A més, la pèrdua de sòl incrementarà la desforestació de grans extensions de boscos per fer-hi front, com és el cas de l’Amazònia, que aquest maig va batre rècord de desforestació.
💧Water is life 💧
Yet, by 2050, 50% of the world’s population will experience water-stress.
On Wednesday’s #DesertificationAndDroughtDay, see how sustainable water management can save our land, #biodiversity and future: https://t.co/hfxRmv69Jc #FoodFeedFibre pic.twitter.com/4OZZXOdIv6
— UNESCO (@UNESCO) June 17, 2020