La contaminació acústica s’afegeix al llistat d’amenaces que posen en perill la vida de peixos, dofins i balenes (com els plàstics o els residus provinents dels vaixells) al litoral català. La situació s’agreuja sobretot a la zona de Barcelona, on hi ha un trànsit molt intens d’embarcacions que van i venen del port.
A més, durant els mesos d’estiu s’intensifica l’ús del mar també per a fins recreatius (llanxes esportives, iots, motos d’aigua…), moment en què la fauna marina pateix més per l’increment del soroll. Els grans damnificats són els cetacis, que es comuniquen a través del so: malgrat que ja estan acostumats al soroll continu dins de l’aigua, durant l’estiu algunes espècies es veuen forçades a canviar els seus hàbits.
Els dofins fugen del soroll
Una de les entitats que han encès les alarmes per la contaminació acústica al litoral barceloní és Submon. El seu director, Manel Gazo, ha explicat a betevé els efectes dels sons forts que es mouen a través de l’aigua.
“És com si nosaltres tinguéssim un enrenou continuat, aleshores ens costaria entendre’ns entre nosaltres i per tant hi hauria un emmascarament. Si això continués, potser canviaríem el nostre comportament. Els animals també canvien el comportament: el moment d’alimentar-se, fugen de la zona de més soroll, la reproducció…”
Gazo, que també és doctor en Biologia Animal, explica que els efectes del soroll són molt més perjudicials si tenen lloc de manera continuada (els vaixells, el drenatge de platges…), que si són cops de so forts però aïllats (com la detonació del projectil antic que es va trobar a 25 metres de la platja de Sant Sebastià). Des de Submon també clamen per la conscienciació com a eina per protegir la fauna marina.
“Tenim molt clar el tema dels plàstics i de la brossa, però és molt difícil esbrinar si la causa de mort d’un cetaci és la contaminació acústica. Per això és important que ho tinguem tots presents perquè, quan sortim a mar, tots afegim soroll a l’aigua.”