Foto: José Manuel Marco

El final del 2020 i l’inici del 2021 està sent el període fred més intens i durador des del febrer del 2012, arran del pas de la borrasca Filomena. A això, cal afegir-hi les pujades de preu i els talls de llum que hi ha hagut durant els darrers dies i la necessitat de mantenir el màxim temps possible l’escalfor a les llars.

Tenir la casa calenta és possible

Ventilació. En plena pandèmia es fa evident la necessitat de renovar l’aire de les llars, però és important no excedir-se per evitar l’entrada d’aire molt fred a casa nostra. Es recomana ventilar a primera hora del matí i no més de 10 minuts.

Tancar les portes interiors. Els experts recomanen tancar les portes de cada estança si són buides, així la calor es concentra més fàcilment. També és més fàcil mantenir la calor si hi ha el màxim de persones possibles a la mateixa part de la llar i no pas si estan separades.

Apujar persianes durant les hores de sol. Per aprofitar les hores de màxima insolació és important mantenir les persianes apujades perquè els rajos solars entrin a casa nostra i ens ajudin a escalfar l’ambient. Depenent de l’orientació de la llar, aquest moment de màxima insolació serà diferent i també durarà més o menys estona. Un cop sigui fosc, caldrà abaixar les persianes per no perdre energia. 

Finestres i portes ben aïllades. És imprescindible, per evitar que entri el fred del carrer, invertir en un bon aïllament de portes i finestres. Si no és possible invertir en això, es recomana utilitzar cinta aïllant per tapar les possibles esquerdes o fuites que hi pugui haver.

No desabrigar-se en excés. Un cop dins a casa podem canviar la roba per una de més còmoda, però que escalfi. L’ús de bates, mantes o estores pot ser un bon aliat per evitar pujar la calefacció més de l’aconsellable.

Fer exercici a casa. Fer esport dins a casa és una bona manera per millorar la circulació i incrementar la temperatura corporal.