fauna

Durant el confinament hi va haver rècord d’animals al centre de fauna salvatge de Torreferussa. Concretament, des del 14 de març fins a l’actualitat han ingressat 2.919 exemplars. Joan Mayne, tècnic del centre, admet però que ara ja s’ha estabilitzat. 

En tot l’any 2019, hi va haver rècord anual d’ingressos als diferents centres de fauna de la Generalitat, es van atendre 22.513 animals.

La majoria dels casos que arriben als centres de recuperació són ocells que cauen dels niu i els Agents Rurals recorden que si els animals no estan ferits, el millor és no tocar-los.

Augment sobtat d’animals durant el confinament

Durant les setmanes de confinament, total el centre de fauna salvatge de Torreferussa va atendre molts més animals dels que acostuma a rebre. Mayne admet que la població tenia els “ulls més oberts que abans del confinament”, però que les bèsties pugessin viure en tranquil·litat i que fos època de cria de moltes espècies va ajudar que criessin molt a prop de pobles i ciutats.

Durant aquest temps van arribar al centre, sobretot, aus caigudes dels nius i alguns eriçons. També força cabirols i toixons atropellats. Mayne, admet que els animals es van confiar de la manca de trànsit pels efectes de la covid-19.

La calor, la causa de l’arribada d’animals durant el 2019

En tot l’any 2019, es va incrementar un 32,3 % la xifra d’animals que van ingressar als centres de fauna de la Generalitat, respecte a l’any anterior. Aquest creixement va ser causa dels episodis de calor intensa que ens van afectar la primavera passada i que van provocar la caiguda de polls dels nius. De fet, gairebé la totalitat d’animals atesos aleshores també van ser ocells, un 84 %, seguit de lluny de mamífers (8 %) i rèptils (7 %). De tots aquests animals, se’n van poder retornar al medi 10.000.

La realització de tasques forenses al 2019 es va reduir en un 7,4 % respecte al 2018. Concretament, durant el 2019 es van elaborar un total de 713 informes forenses, principalment relacionats amb casos d’electrocucions, trets, verins i comisos.

La caiguda del niu o la impossibilitat de volar es va detectar en 10.684 dels exemplars atesos. Menys comuns, però també importants són les captures il·legals, que han causat el 2019 l’entrada de 2.026 animals als centres de fauna, o els traumatismes fruits d’atropellaments, xocs amb vidres o electrocucions i que es van identificar en 1.667 individus.

Les dades de balanç anual inclouen els resultats dels set centres púbics: Torreferrussa (el més proper a la ciutat), Vallcalent, Canal Vell, Aiguamolls de l’Empordà, Pont de Suert, Delta de l’Ebre i Molí de les Fonts. Per centres, el de Torreferrussa és el que concentra un major nombre d’animals atesos, amb 15.741 animals, seguit de Vallcalent, amb 4.029, i Aiguamolls de l’Empordà, amb 2.140.

Creix la cria en captivitat i els alliberaments

Els alliberaments de gairebé la meitat dels animals són un bon estímul per als centres de fauna, però també cal tenir present els programes de cria en captivitat. Actualment, aquests programes de cria es duen a terme en espècies com el cranc de riu autòcton, fartet, samaruc, espinós, rabosa de riu, llopet de riu, tritó del Montseny, tritó palmat, tortuga d’estany, tortuga mediterrània, trencalòs, xoriguer petit, trenca, visó europeu i l’òliba.

Altres centres de recuperació animal

La Generalitat també col·labora amb altres centres que gestionen diverses entitats com, per exemple, la recollida i tractament de fauna marina (cetacis i tortugues marines) del Centre de Recuperació d’Animals Marins de Catalunya (CRAMC) o la recuperació i tractament d’amfibis i rèptils i coordinació del programa de criadors de tortuga mediterrània mitjançant el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

Durant l’any 2019 es va autoritzar a 71 clíniques veterinàries, 38 de les quals a les comarques barcelonines, per centralitzar els animals orfes i malferits trobats, i facilitar la seva recollida per part del Cos d’Agents Rurals o personal Forestal.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a