Ja se sabia que alguns exemplars de llúdriga vivien al Mediterrani, però mai fins ara no s’havia documentat. Les primeres imatges s’han enregistrat en una platja a la zona del cap de Creus. Al darrere de la fita hi ha el Projecte de caracterització de les llúdrigues amb costums litorals a l’Alt Empordà, impulsat per la Fundació Barcelona Zoo i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que es té constància que almenys una desena de llúdrigues —una espècie d’aigua dolça— viuen en zones litorals de l’Empordà. La que s’ha aconseguir enregistrar és un mascle adult i formaria part d’aquests primers grups familiars que viuen la major part del temps al mar.

S’ampliaran els mètodes de seguiment

Un cop s’ha confirmat la presència d’aquests animals al mar, s’ampliaran els mètodes per fer-ne seguiment. Per exemple, amb recorreguts en embarcacions i amb la instal·lació de càmeres en punts estratègics per poder determinar el nombre d’exemplars i els seus costums.

La llúdriga reapareix a les conques fluvials

A Catalunya, els darrers anys, la llúdriga ha experimentat una evident recuperació a bona part de les conques fluvials, d’on havia desaparegut durant la segona meitat del segle XX. Una de les darreres vegades que es va poder enregistrar un exemplar va ser l’estiu passat, al tram final del riu Llobregat.

L’AMB va poder captar imatges nocturnes d’aquest mamífer durant els treballs d’anàlisi de connectivitat ecològica que estava fent a la vall baixa del riu Llobregat. L’última vegada que se n’havien trobat rastres va ser aigües amunt, el febrer del 2020, a la zona de Castellbisbal.