rorqual comú cetàcea
L'exemplar de rorqual comú ja es va identificar l'any 2023. Font: associació Cetàcea

Dijous passat, 16 de febrer, l’Associació Cetàcea va albirar la primera balena de la temporada: un rorqual comú. Curiosament aquest exemplar ja el van poder identificar l’any 2021. Ha estat, per tant, la segona vegada que ha estat registrat per aquesta associació.

A la costa del Garraf i Catalunya s’acostumen a veure rorquals quan es troben de pas, sobretot a la primavera i també a la tardor.

Els exemplars de rorqual comú es poden observar a la primavera des de la Costa Central

Segons recull l’associació Cetàcea al seu portal, la distribució del rorqual comú no és regular al llarg de tota la conca mediterrània, sinó que presenta zones de major abundància que d’altres. La regió compresa entre el golf de Lleó, el nord-oest de Còrcega i el nord i l’oest de Sardenya, així com la costa i el mar de Ligúria, és la regió de major abundància d’aquesta espècie. Per contra, les regions de l’est del mediterrani són les que presenten densitats més baixes d’aquesta espècie.

Tradicionalment, s’ha cregut que la distribució d’aquest mamífer marí varia en funció de l’època de l’any. S’ha vist, en aquest sentit, que el mar de Ligúria constitueix la seva àrea principal d’alimentació i, per tant, tendeix a concentrar-s’hi durant els mesos d’estiu.

S’ha observat que hi ha individus que romanen tot l’any al mar de Ligúria, d’altres van fins a Lampedusa (mediterrani oriental) i d’altres fins al mar d’Alboran (mediterrani occidental). Durant els mesos de primavera i de tardor molts rorquals realitzen moviments migratoris.

S’ha pogut comprovar també que els rorquals acostumen a ser presents al mar català i balear durant els mesos de primavera i tardor, on no és infreqüent veure’ls passar propers a la costa.

Hi ha estudis que apunten que al Mediterrani trobem dues poblacions, una resident i l’altra migrant de l’Atlàntic.

El rorqual comú, el segon animal més gran del planeta

El rorqual comú (“Balaenoptera physalus”) és l’única balena del Mediterrani i el segon mamífer més gran del món després de la balena blava. Els adults poden arribar als 24 metres de longitud i pesar a l’entorn de 90 tones. No té dents, sinó centenars de làmines o barbes, unes estructures ceratinoses que els serveixen per alimentar-se. La seva dieta es basa sobretot en krill (petits crustacis) i peixos de mida petita com el verat o la llúcera que capturen filtrant amb les barbes.

Rorqual comú. Font: https://associaciocetacea.org/

Projecte de fotoidentificació de balenes i dofins del litoral català

El rorqual comú és una de les vuit espècies de cetacis considerades com a residents del Mediterrani. Algunes d’aquestes freqüenten el litoral català durant les migracions anuals, o bé de forma més estable.

L’Associació Cetàcea desenvolupa un projecte que té per objecte estudiar les comunitats de cetacis presents a les costes del Garraf. L’objectiu és saber quines espècies hi viuen, els hàbitats que ocupen i aprofundir en les seves relacions i identificació (fotoidentificació):

A principis del 2014 es va iniciar el projecte de fotoidentificació. Els albiraments realitzats cada any des de llavors es recullen en un mapa al portal web de l’associació. També es pot consultar el catàleg de fotoidentificació de tots els exemplars de cada espècie fotografiats des de l’any 2014.

Pròximament, al mes de març, es farà públic l’informe tècnic anual, en què es podrà consultar l’anàlisi dels resultats obtinguts en els diferents projecte elaborats l’any 2022.

L’albirament d’aquests individus, any rere any, posen de manifest la importància d’aquestes aigües per als cetacis. Confirmen un cop més la necessitat de continuar duent a terme projectes que permetin tenir un millor coneixement de l’ecologia i la distribució de les poblacions d’aquests animals a les aigües del Garraf.