temperatura-aigua-mar-oceans-record-copernicus
Font: Copernicus

Copernicus va informar aquesta setmana que el mes de març va tornar a ser rècord pel que fa a calor a escala planetària. La temperatura global, de 14,14 ºC, es va situar 0,73 ºC per damunt de la mitjana (període 1991-2020) i 0,1 ºC per sobre del rècord precedent de l’any 2016.

El més preocupant és que aquest mes de març ha estat el desè mes consecutiu rècord de temperatura mitjana planetària. A banda, la temperatura mitjana dels 12 mesos precedents es va situar en 1,58 ºC per damunt dels valors preindustrials, superant per tant el llindar crític d’escalfament d’1,5 ºC.

Més de 400 dies amb l’aigua de mars i oceans més calenta que mai a l’Atlàntic Nord

Dimarts 9 d’abril va fer 400 dies consecutius que la temperatura superficial de l’aigua de l’oceà Atlàntic Nord marca un registre rècord per càlid.

Temperatura superficial diària de l’aigua de l’oceà Atlàntic Nord. Font: Climate Renalyzer

Rècords també a mars i oceans de tot el planeta

El gràfic inferior, realitzat a través de les dades de l’ERA5 (una base de dades produïdes pel Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C33) / ECMWF), permet comprovar que aviat farà un any que la temperatura superficial global de tots els mars i oceans (situats entre 60 graus nord i 60 graus sud) també registra un valor de rècord.

Al llarg del mes de març del 2024 la temperatura global de mars i oceans va assolir el valor mitjà més elevat registrat fins ara, amb un registre de 21,07 ºC, superant els 21,06 ºC mesurats el febrer.

El paper del Niño en l’escalfament de mars i oceans

Les temperatures elevades de l’estiu del 2023, segons va explicar Copernicus ara fa uns mesos, van coincidir amb la presència del Niño al Pacífic equatorial, declarat per l’OMM (Organització Meteorològica Mundial) a principis de juliol. El Niño acostuma a implicar una major probabilitat de temperatures inusualment càlides a moltes zones de la Terra.

Malgrat que el fenomen global del Niño es va debilitant i es pronostica en breu el desenvolupament del fenomen de la Niña entre els mesos de juny i agost.

Convé recordar que el Niño i la Niña són fases oposades del patró climàtic. A l’igual que el Niño, la Niña també canvia la circulació oceànica i atmosfèrica als tròpics. Malgrat això, no hi ha res en cert de com la Niña afectarà l’escenari climàtic a escala planetària el pròxims mesos.

Tot fa témer que el 2024 pugui arribar a ser globalment encara més càlid que el 2023.