calor marxa maig 2022
Entrada fresca per mitjans de la setmana vinent font: AEMET

La calor excepcional que afecta Catalunya i Barcelona aquests dies encara té corda per unes jornades més, però alguns mapes comencen a insinuar novetats per a mitjans de la setmana vinent, amb un possible retorn a la normalitat després d’uns dies i unes temperatures que no tenen res a envejar al juliol o l’agost.

Primer, el pic de calor del cap de setmana

Abans, però, encara cal fer cim. La calor no tocarà sostre fins al cap de setmana i, més concretament, diumenge, quan és més que probable que se superin nombrosos rècords històrics de calor en un mes de maig.

De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès aquest dijous un dels avisos de calor més primerencs que ha fet mai.

L’arribada d’una massa d’aire africana, juntament amb la radiació associada a la gran insolació que tenim aquests dies, deixaran també previsiblement rècords absoluts a diversos indrets de la península, on alguna raconada podria superar la marca dels 40 ºC.

L’esperança, la setmana vinent

Els models meteorològics no auguren en aquest sentit cap mena de novetat en el que queda de setmana, més enllà del pic de calor del cap de setmana.

Però comencen a insinuar canvis que podrien ser més importants per a la setmana vinent, amb un embossament d’aire fred més potent que es podria despenjar des de l’Atlàntic fins a nosaltres i que podria posar punt final a una calorada previsiblement històrica.

Aquest canvi podria arribar, segons els models, entre dimarts i dimecres de la setmana vinent.

font: ECMWF

En cap cas ve fred

Però malauradament, i com ja és costum darrerament, acabarem celebrant com a victòria una situació que simplement ens farà tornar durant uns dies al que seria normal.

Queda per veure com ens afectarà finalment aquest possible canvi de temps, però els escenaris més optimistes marquen només un retorn a la normalitat tèrmica i només per pocs dies. En aquest sentit, el model europeu és més optimista i barreja, fins i tot, l’ambient una mica més fresc amb la possibilitat d’alguns ruixats o tempestes, un extrem que encara no es pot acotar i que encara no sembla clar que hagi de ser així.

D’aquesta manera, a dia d’avui, el termòmetre és probable que marqui temperatures habituals per a un mes de maig, però en cap cas s’espera fred, ni tan sols fresca.

Desapareixeran les nits tropicals a Barcelona?

Ara mateix sembla possible que desapareguin per uns dies les nits tropicals a Barcelona i que les temperatures màximes quedin instal·lades durant uns dies entre els 20 i els 25 ºC, uns valors que anirien molt més en sincronia amb el que és habitual.

El descens més notable, a ulls dels models, es notarà a les comarques interiors, on en tres dies passaran de registrar prop de 40 ºC a tenir-ne amb prou feines una mica més de 25 ºC. Continuarà la bonança tèrmica, però l’estiu, si més no, durant uns dies, ens donarà una treva… quan encara faltarà tècnicament un mes perquè arribi l’estiu astronòmic.