Fa anys que el cabirol s’ha anat aproximant a l’àrea metropolitana de Barcelona i cada vegada és més habitual veure imatges d’aquests animals a zones periurbanes com les Planes o Valldoreix. Fa uns 15 anys, el Consorci del Parc Natural de Collserola ja havia detectat la presència esporàdica d’aquest mamífer ungulat i explica que actualment, encara que són difícils de veure, ja n’hi ha unes quantes desenes que viuen i crien a Collserola. Segons el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, actualment a la muntanya de Collserola hi habiten entre 30 i 50 cabirols.

Una troballa inesperada

Fa dues setmanes l‘Ivan Villarejo i l’Alejandro Corral, que comparteixen un projecte de fotografia de natura a la serra de Collserola des de fa quatre anys, van anar a recollir la càmera de fotoparament que havien deixat el mes de març a la zona de Sant Cugat. Es tracta d’unes càmeres que tenen un sensor de moviment i s’activen i graven quan hi passa un animal al davant, fins i tot a la nit, en què permeten gravar amb infrarojos.

Villarejo i Corral estan acostumats a obtenir imatges sorprenents, però les últimes no se les esperaven en absolut. “Nosaltres anàvem comprovant [les imatges], vam veure que teníem teixons, senglars, genetes, guineus també, però això és típic, pràcticament sempre surten aquests animals. El moment en què vam trobar el cabirol va ser el més especial amb diferència”, explica l’Ivan, emocionat.

Un cabirol captat a Collserola amb càmera de fotoparament d’I. Villarejo i A. Corral el març del 2024

Imatge bucòlica per a uns, maldecap per a altres

La Generalitat i el col·lectiu de caçadors van reintroduir els cabirols fa 30 anys i, tot i que pugui semblar que tot són flors i violes, la realitat és ben diferent per als que trepitgen el terreny cada dia, per guanyar-se la vida. Els pagesos, especialment de les zones on hi ha altes densitats de cabirol, com ara a la Catalunya Central, fa anys que en pateixen les conseqüències.

Denuncien que se’ls mengen els cultius i els trenquen el fil elèctric que utilitzen per fer pasturar les vaques pel bosc i els camps. Els comporta pèrdues econòmiques i un increment de feina, que, de moment, no sembla que la Generalitat tingui intenció de solucionar. A això s’hi han d’afegir els accidents de trànsit que poden provocar, que podrien incrementar si la població de cabirols augmenta encara més.

Un cabirol fotografiat per un veí a Mas Guimbau el juny del 2023

Tot i això, des del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya es mostren positius amb la recuperació de l’espècie a Catalunya i també que hagin arribat a Collserola. “Sabem que tindrà unes possibles repercussions, però és una bona notícia. Vol dir que estem aconseguint una qualitat ambiental a Collserola, que és el que volíem”, defensa en Josep Maria López, cap de la Secció d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental a Barcelona. “Un parc natural no només ha de ser per fer esport, sinó, realment, per mantenir la natura“, rebla.

A Collserola encara és difícil veure’n

Poder veure cabirols, però, encara no és el pa de cada dia a Collserola. “Hi ha altres llocs on ja és una espècie abundant, en una passejada de tarda ja és fàcil de veure’n, però, de moment, aquí no ho és”, explica en Sean Cahill, biòleg del Parc Natural de Collserola, que encara no n’ha vist en aquesta zona. “Per localitzar-ne un pot ajudar el crit característic que fa, perquè borda gairebé com un gos” afegeix.

Imatge captada per una càmera de fotoparament del Parc Natural de Collserola el 2021