(ACN) El Barcelona Supercomputing Center (BSC) no descarta que la temperatura mitjana del planeta superi aquest any el llindar del grau i mig d’escalfament, segons les prediccions decennals publicades recentment per l’entitat. En concret, el sistema de predicció decennal del BSC preveu que la temperatura mitjana anual de la superfície terrestre el 2024 serà entre 1,43 i 1,69 graus més alta que en els nivells preindustrials (definits com la mitjana de la temperatura entre el 1850 i el 1900), amb una estimació central d’1,54 graus.

La causa: les emissions contínues de gasos amb efecte hivernacle

A parer del BSC, l’escalfament es deu principalment a les emissions “contínues” de gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera causades per les activitats humanes, en particular per la crema de combustibles fòssils. Les condicions del Niño que s’estan desenvolupant a l’oceà Pacífic, i que s’espera que arribin al seu punt més alt aquest hivern, també contribueixen a les condicions excepcionalment càlides de la temperatura mitjana mundial.

En els propers 10 anys, les prediccions del BSC marquen que les temperatures de la superfície segueixin augmentant en resposta a les emissions contínues de gasos amb efecte hivernacle. Per als dos propers lustres (2024-2028 i 2029-2033), les temperatures mitjanes mundials podrien arribar a 1,49-1,79 i 1,67-1,94 graus per sobre dels nivells preindustrials, respectivament.

“No s’incompleix necessàriament” l’Acord de París

Tot i que la temperatura mitjana anual superi el llindar d’1,5 graus el 2024, el BSC puntualitza que aquest fet “no incompleix necessàriament” l’Acord de París, que fa referència a la mitjana de 20 anys. Ara bé, afegeix la mateixa font, sí que indica que el món “s’està acostant ràpidament a aquest llindar”. Combinant els darrers 10 anys d’observacions i les previsions a 10 anys del BSC, la mitjana d’aquest període de 20 anys (2014-2033) és d’1,41 graus, amb una desviació de 0,05 graus per dalt o per baix.

La predicció del BSC s’alinea amb la confirmació que el 2023 ha estat l’any més càlid registrat mai, com acaba d’anunciar el programa Copernicus de la Unió Europea, que espera temperatures encara més altes per al 2024.