temps Jocs Olimpics Barcelona

La sequera que aviat farà tres anys que va començar s’ha anat intensificant al llarg d’aquest inici d’any. La manca de pluja a Barcelona i al conjunt del país és cada vegada més exagerada. Tant és així que l’Observatori Fabra ha registrat la primera meitat de primavera més seca de tota la seva sèrie de dades.

Poc més d’1 l/m² dels 82 l/m² que marca la mitjana

Dades: Observatori Fabra

La mitjana per al període 1991-2020 marca que durant la primera meitat de la primavera climàtica, que comprèn el període de l’1 de març al 15 d’abril, s’haurien d’haver acumulat 82,0 l/m² a l’Observatori Fabra. És una xifra ben allunyada de la realitat d’enguany.

El fet tan extraordinari d’aquest inici de primavera del 2023 ha portat un registre històric. S’han recollit 1,2 l/m² durant aquests 46 dies. És un 1,5 % del que tocaria: una misèria. Des que es va iniciar la sèrie de dades del Fabra, no s’havia registrat mai una primera meitat de primavera tan eixuta com l’actual.

Per fer-nos-en una idea, a la imatge superior, a l’esquerra s’hi pot veure el nombre de provetes de 10 l/m² que l’observador del Fabra hauria hagut de buidar si s’hagués acumulat la pluja que marca la mitjana al pluviòmetre. En canvi, a la dreta hi ha el que s’ha trobat enguany. La diferència és ben evident.

Els precedents, concentrats als anys 90

No és la primera vegada que la primera meitat de la primavera comença gairebé sense pluja. Hi ha alguns antecedents semblants, tot i que no tan extrems, concentrats durant la dècada dels 90.

Fins ara, havia estat el període 1 de març – 15 d’abril del 1997 el qui encapçalava el rànquing, amb uns irrisoris 5,2 l/m². El segueixen l’any 1995, amb 7,2 l/m² i el 1998, amb 13,0 l/m².

Una època que pot arribar a ser molt plujosa

A l’altre costat de la balança hi ha una bona colla d’anys en els quals s’han recollit més de 150 l/m². Per sobre de tots destaca el 1969. Aquella primavera va començar amb diverses tongades de pluja molt destacables, entre les quals hi ha el temporal del 1 al 8 d’abril, que van donar lloc a una acumulació total de 232,3 l/m².

La segona posició és per al 2002, un any que va ser extraordinari des del punt de vista dels temporals de pluja i els aiguats. Entre l’1 de març i el 15 d’abril d’aquell any, a l’Observatori Fabra es van recollir 198,3 l/m².

En tercer lloc hi ha l’any 2011. El març d’aquell any va ser el més plujós mai registrat al Fabra, i això va fer que en tot el període s’arribessin a acumular fins a 185,3 l/m².