Que plogui al juliol no és excepcional ni de bon tros, però el cert és que és el mes de l’any en què estadísticament plou menys a casa nostra. Això no treu, però, la presència d’alguns aiguats sonats, com el de la nit del 31 de juliol a l’1 d’agost de l’any 2002.

L’aiguat va deixar més de 200 litres per metre quadrat al Baix Maresme

Aquella nit venia marcada per l’arribada d’un embossament d’aire fred en altura. Una situació clàssica de l’estiu, que es va barrejar amb una línia de convergència gairebé estacionària durant moltes hores entre el delta del Llobregat i el Maresme.

Des de poc abans de la mitjanit i fins gairebé el matí següent, hores i hores de pluja intensa i continuada que van deixar gairebé 250 l/m² a Montgat, 217 l/m² al Masnou i 203 l/m² a Badalona.

A Barcelona els registres van arribar als 170 l/m² a la plaça de Molina i la pastisseria Baylina de l’Eixample. L’Observatori Fabra va marcar “només” 124 l/m² en aquell episodi.

Grans afectacions durant aquella nit

Com a conseqüència d’aquell aiguat, milers d’usuaris van quedar sense llum i hi va haver desenes de persones evacuades de casa seva.

Els bombers van fer gairebé mig miler de sortides i algunes carreteres, com la nacional II al Maresme, van haver de ser tallades al trànsit. A Barcelona hi va haver afectacions al metro i també a l’aeroport.

El fort aiguat va descarregar en el conegut com l’any sense estiu, que va ser l’estiu (juliol i agost) més fresc del segle XXI.