Fa dies que els aficionats a la meteorologia, i les dones i homes del temps, tenen la vista posada en l’arribada d’una bossa d’aire fred en altura.

La nit, molts llamps però poca aigua

Cap a la mitjanit han descarregat tempestes potents mar endins i també al prelitoral, que han marxat cap a les comarques de Girona i que han deixat un autèntic espectacle de llamps ben visibles des de la ciutat. Fins a les tres de la matinada, els registres més importants a Barcelona amb prou feines superaven els tres litres. Un únic cas els superava, el port, on havien caigut fins aleshores set litres per metre quadrat.

La matinada: aiguats a Barcelona

Al voltant de les tres de la matinada la situació s’ha complicat a la ciutat. S’han format nous nuclis que han descarregat amb força, primer a la part alta de la ciutat i, després, a la part baixa. S’anaven regenerant des del Baix Llobregat i viatjaven directes cap a Barcelona. Algun registre provisional ha arribat als 40 l/m2, a Sants, amb una intensitat altíssima i uns trons que feien tremolar vidres i finestres. A quarts de set de la matinada les precipitacions més intenses s’han desplaçat mar endins i hi ha una pausa de ruixats a la ciutat.

Un embossament d’aire fred poc habitual en aquestes dates

Això ha passat perquè un embossament d’aire fred s’ha despenjat de la circulació general —de latituds més elevades i apunta directament cap a l’est de la península Ibèrica.

Es tracta d’una bossa freda especialment profunda, amb temperatures a la capa de 5.500 metres a l’entorn dels -24 ºC, un registre no gaire freqüent en aquesta època de l’any.

La proximitat, juntament amb la formació d’una borrasca en superfície davant del litoral català, fa preveure que les precipitacions podran ser abundants en el conjunt del país, així com la possibilitat d’alguns aiguats locals.

La neu també visitarà els Pirineus en cotes a l’entorn dels 2.000 m.

Com afectarà Barcelona?

Les precipitacions han descarregat de forma generosa durant la matinada. Al llarg del dia poden seguir els ruixats, encara que amb menys intensitat durant el matí. Protecció Civil ha activat, en fase d’alerta, el pla Inuncat.

Continuarà plovent, però de forma més irregular, amb algunes pauses. Malgrat això, caldrà estar pendents de possibles aiguats encara en alguns punts, sobretot a prop del mar.

Alguns models anuncien acumulacions d’aigua notables, sobretot a prop del litoral i a la meitat est, on  es podrien superar els 50 litres en 24 hores amb facilitat, i arribar als 100 litres de forma puntual.

La pluja caurà amb força, en alguns moments acompanyada d’aparat elèctric, i acumularà molts litres en pocs minuts. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos d’intensitat de precipitació i de mal estat de la mar aquest dimarts.

Les precipitacions han de tendir a allunyar-se cap al mar cap a les Balears durant la nit de dimarts a dimecres, per bé que podrien continuar fregant en alguns moments el litoral, especialment el matí de dimecres.

Evolució de la temperatura a 1.500 m (blanc) respecte la mitjana (vermell). A baix, previsió de precipitació a Barcelona. Font: Wetterzentrale.de

Temporal de mar molt notable

La pluja no serà l’únic element a tenir en compte. També caldrà estar atents a les fortes ratxes de vent de gregal —del nord-est—, ja que es faran notar amb intensitat. El vent bufarà amb ganes a mar obert dimarts, però es preveu que guanyi empenta al litoral a darrera hora de dimarts, 10 de setembre, i que es mantingui, amb ratxes intenses al llarg de la nit de dimarts a dimecres. De moment, durant la matinada hi ha hagut tempestes amb ratxes de fins a 67 km/h al port de Barcelona.

En aquest sentit, l’Agència Estatal de Meteologia (Aemet) anuncia que les onades podrien assolir 4 o 5 m d’altura, i el vent ratxes de fins a 80 km/h dimarts a darrera hora del dia. També preveuen acumulacions importants de precipitació al litoral.

Els mapes encara podrien variar, per això caldrà estar pendents de les actualitzacions dels models meteorològics al llarg de dilluns. A btveltemps seguirem el minut a minut d’aquest episodi.

Comparteix a: