Dorian és un huracà força perillós, malgrat que ha passat de la màxima categoria, dilluns passat, a categoria de tres sobre cinc aquest dijous. Les illes Bahames es van emportar la màxima agressivitat d’aquest fenomen meteorològic, que va causar fins a set morts i zones devastades per la pluja, el vent i l’augment del nivell del mar. Després de tocar terra a les Bahames dimarts va perdre força mentre es dirigia cap a la costa sud-oest dels Estats Units molt més ràpid que no pas en dies passats, quan va estar gairebé 48 hores molt estàtic a sobre l’arxipèlag. Dijous, però va tornar a augmentar a categoria tres de l’escala Saffir-Simpson. Aquest divendres es preveu que arribi a Carolina del Sud, on s’esperen vents de 185 km/h, pluja de 300 l/m2 en 24 hores i un augment del nivell del mar de dos metres sobre l’habitual.

Durant els darrers dies ha passat enfront de la costa de Florida i Geòrgia. Seguirà avançant fins a Carolina del SudCarolina del Nord i al final del cap de setmana podrà afectar també la costa est del Canadà, encara que una mica més debilitat.

Dorian segueix perillós

Dimecres de la setmana passada, dia 28 d’agost, Dorian encara era una tempesta tropical i va afectar l’extrem oriental de Puerto Rico, amb pluja intensa, fort onatge i vents de fins a 120 km/h. Durant els dies següents es va anar desplaçant per l’Atlàntic en direcció nord-oest i aquest dilluns va afectar de forma destructiva les Bahames, dimarts va avançar en direcció nord-est.

Ha deixat pluja intensa, vents de fins 260 km/h i un onatge molt acusat. De fet, les marees astronòmiques, les més destacades de l’any i que ja causen un augment del nivell del mar de mig metre sobre l’habitual, coincideixen amb les ciclòniques i, per aquest motiu, les zones costaneres de les Bahames han viscut un augment del nivell del mar de set metres, amb inundacions catastròfiques. Actualment, ha baixat fins a categoria dos, però encara és perillós, perquè pot causar inundacions bona part de la costa sud-est dels Estats Units.

Juliette es debilita

Un segon huracà, Juliette, va arribar dilluns a l’oest de Mèxic, en categoria u de l’escala Saffir-Simpson. Dimecres ja era de categoria tres, però aquest divendres ja es troba més debilitat i ha tornat a categoria u sobre cinc. Ha deixat vents de fins a 220 km/h i onatge i pluja sobre el Pacífic, a poc més de 700 quilòmetres del cap de Sant Lucas de Mèxic. No s’espera toqui terra en cap moment.