Pluja a Barcelona

Protecció Civil ha activat, a les 20 hores d’aquest diumenge, en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) per la situació meteorològica de les properes hores, que pot provocar situacions de perill per la intensitat de la pluja. Segons la previsió, els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa i, al final del dia, de ratxes fortes de vent.

Un clàssic a la recta final del l’estiu

Es tracta d’una situació típica d’aquestes dates, de la recta final de l’estiu. És en aquest moment de l’any que comencen a arribar tímidament les primeres entrades d’aire fresc a les diferents capes de la troposfera. Aquest fet, juntament amb  la forta calor d’aquest dies i l’elevada temperatura de l’aigua del mar —al voltant de 26 graus aquí a Barcelona—, són el detonant perquè es produeixin precipitacions intenses i molt abundants.

Efectes i perill

Aquestes precipitacions poden acabar provocant situacions de perill pel fet que els grans volums d’aigua caiguts en poc temps es canalitzen a través de torrents i rieres que habitualment no duen aigua fins al mar. Això ocasiona la crescuda sobtada de la xarxa hidrològica, amb tot el que això implica. A més, tenim la problemàtica que quan es produeixen aquestes pluges tan intenses, en algunes zones amb poc pendent de la ciutat, els desguassos són insuficients, cosa que també pot provocar inundacions per acumulació d’aigua.

Per tot plegat, cal estar molt pendents de com evoluciona la situació meteorològica i molt especialment aquest dilluns de matinada quan aquí, a Barcelona, podem tenir les tempestes més importants des del 27 de juliol, ja que es poden superar puntualment els 50 litres per metre quadrat.
I això no s’acaba aquí: dijous vinent podríem tenir una altra situació de tempestes molt fortes.