catàleg arbres interès local
Exemplars de palmera de Canàries

El Plenari del Consell Municipal de Barcelona aprovarà aquest 27 de maig de forma definitiva una trentena més d’arbres al Catàleg d’arbres d’interès local de Barcelona. Es tracta d’una nova protecció d’arbrat rellevant, similar a la que es va dur a terme el novembre passat amb una quarantena d’exemplars. Anteriorment, l’any 2019, se n’havien inclòs 28.

Quins arbres s’han incorporat al catàleg?

S’han protegit diversos exemplars individuals, però també grups de dues unitats d’espècies com la palmera de les Canàries o la xicranda, i un grup de fins a 20 individus de plàtan d’ombra ubicats al camí del pantà de Vallvidrera.

La relació d’arbres és la següent:

 • 1 exemplar d’araucària (“Araucaria columnaris”) situada davant de la Clínica de la Sagrada Família, al carrer de Torras i Pujalt número 1, al barri de Sant Gervasi.
 • 1 exemplar de xiprer de Monterrey (“Cupressus macrocarpa”) ubicat a l’Institut Pau Claris, al passeig de Lluís Companys número 18, a Ciutat Vella.
 • 2 exemplars de palmera de les Canàries (“Phoenix canariensis”), ubicades al pati de l’Escola Santa Anna, al carrer de Bailèn, 53-59, del districte de l’Eixample.
 • 1 exemplar de figuera (“Ficus carica”) ubicat al solar de Taquígraf Serra, Montnegre, Entença i Equador, al districte de les Corts.
 • 1 exemplar de figuera (“Ficus carica”) ubicat al carrer de Verdaguer i Callís número 12, al districte de Ciutat Vella.
 • 2 unitats de xicranda (“Jacaranda mimosifolia”) ubicades als Jardins de Miramar, a Sants-Montjuïc.
 • 20 exemplars de plàtan d’ombra (“Platanus x hispanica”) ubicats al camí del pantà de Vallvidrera, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.
 • 1 exemplar de plàtan d’ombra (“Platanus x hispanica”) situat al Parc de la Ciutadella, entre el llac i el recinte del Zoo, al districte de Ciutat Vella.
 • 1 exemplar de pebrer bord (“Schinus molle”) ubicat als Jardins de Jaume Ferran i Clua, al districte de Sant Andreu.
 • 1 unitat de palmera wasingtònia (“Washingtonia robusta”) emplaçada al carrer dels Jocs Florals número 12, al districte de Sants-Montjuïc.
 • 1 unitat de garrofer (“Ceratonia siliqua”) ubicat al Parc del Castell de l’Oreneta, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

El Catàleg d’arbres d’interès local

El Catàleg d’arbres d’interès local conté els exemplars d’arbres, palmeres i arbustos més valuosos que hi ha als carrers i jardins particulars de Barcelona. La inclusió en aquest catàleg n’assegura la conservació i les condicions de desenvolupament. Això blinda els arbres de ser eliminats.

L’elecció dels exemplars és a càrrec de la Comissió de Catalogació a petició dels tècnics de Parcs i Jardins, la ciutadania o bé les entitats. La Comissió trasllada la proposta al Consell d’Administració de Parcs i Jardins i, un cop aquest l’aprova, cal que l’aprovi definitivament el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Els elements que es valoren a l’hora d’incloure un arbre al catàleg són, sobretot, la seva raresa, les qualitats estètiques, el valor històric, l’edat i la mida.

Al web de l’Ajuntament de Barcelona es poden consultar tots els arbres catalogat de la ciutat i fer-ne filtratge a través de diversos criteris.

Aspecte de la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona