Foto: Xavi Calvo

La ciutat de Barcelona ha presentat formalment la seva candidatura per ser una de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030. Aquest 31 de gener ha finalitzat el termini perquè les ciutats europees es presentin a la convocatòria de la Comissió Europea, a través de la Missió de Ciutats. L’objectiu és assegurar-se que aquestes ciutats candidates actuen com a centres d’experimentació i innovació per permetre que totes les ciutats europees arribin a aquest objectiu el 2050.

El consistori s’han marcat l’objectiu d’assolir aquest repte. Tot i això, l’oportunitat de ser una de les 100 ciutats neutres climàticament de la Comissió Europea els ha de permetre treballar, diuen, per mirar d’accelerar polítiques encaminades a l’impuls de la transició energètica.

Les seleccionades rebran assessorament i assistència personalitzats

La Missió de Ciutats treballarà amb les ciutats seleccionades perquè puguin accelerar les seves polítiques de transició energètica. Per això, les ciutats seleccionades rebran de la Comissió Europea assessorament i assistència personalitzats, es desbloquejarà finançament addicional, i rebran suport a través d’una xarxa de coordinació nacional, oportunitats de treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d’experiències entre ciutats i finançament perquè les ciutats formin part de grans accions d’innovació, projectes pilot i demostracions.

Els sectors que la Missió de Ciutats de la Comissió Europea considera clau i prioritaris són els de l’energia, el transport, la gestió de residus, els processos industrials i ús del producte i agricultura, silvicultura i altres usos del sòl.