pluja acumulada febrer
pluja acumulada durant els propers dies segons el model ECMWF. font: windy.com

La previsió del temps per a la primera meitat de la setmana es presenta sense variacions destacables. L’anticicló ens torna a afectar de ple. Això sí, a diferència de la setmana passada, com que predominarà el vent de component marítim, hi haurà alguns intervals de núvols baixos inofensius. En qualsevol cas, el temps serà molt tranquil, amb fresca de bon matí i ambient relativament suau al migdia.

Ara bé, es comencen a intuir alguns canvis de tendència a partir de divendres. La retirada del centre d’altes pressions cap al nord podria obrir les portes a l’arribada d’alguna pertorbació. Tot i això, cal tenir en compte que encara a hores d’ara els dos principals models, el del Centre Europeu (l’IFS) i l’americà (GFS), no es posen d’acord en què podria passar.

Canvis poc importants

El que sí que es va desdibuixant amb el pas dels dies és la possibilitat d’un gran canvi de temps.

A hores d’ara, l’escenari més plausible és el del pas de cues de front desgastades que, en el millor dels casos, podrien trencar només en algunes comarques un període eixut que s’allarga ja més de dos mesos i mig en alguns indrets.

Cap gran ploguda a la vista i cap gran descens de la temperatura en uns canvis de temps que portaran simplement una mica més de dinamisme i, això sí, la possibilitat que pugui ploure. Tot en condicional.

Predicció per conjunts del model IFS

Encara queden força dies per al possible canvi de temps, i no queda del tot clar quina serà l’afectació final d’aquest possible canvi. Sigui com sigui, sembla que es vol obrir una finestra de més moviment meteorològic, encara que sigui transitòria i que no comporti cap gran ploguda.

El mes de febrer pinta eixut

Malgrat aquest possible canvi de temps, els models estacionals pronostiquen un febrer sec. De per si, ja és un mes en què sol ploure més aviat poc, de manera que els escenaris que presenten no són gens esperançadors.

De moment, aquesta primera setmana de febrer va acabar amb el balanç de pluges a zero, tret d’alguns punts del Maresme i del Vallès Oriental on, dissabte, hi va haver ruixats locals que van deixar fins a 2 l/m2 a tot estirar.