Barcelona tindrà aquest estiu més de 200 refugis climàtics contra la calor. Concretament, són 227 espais com centres cívics, biblioteques o parcs amb ombres, repartits pels 10 districtes per la ciutat. L’any passat van ser 197 i, per tant, enguany n’hi ha 30 més. Són equipaments d’accés gratuït i que s’adrecen especialment a les persones més vulnerables a les altes temperatures com la gent gran, els malalts crònics o els bebès.

La xarxa de refugis climàtics fa anys que està activada, però encara hi ha una part important de la població que la desconeix: només un 20 % de la ciutadania.

Per això, més de la pàgina web en què es pot trobar tota llista dels espais, es difondran missatges a través de falques de ràdio, les pantalles de TMB i també es repartiran fullets als equipaments com els mercats municipals.

Malgrat que, de moment, l’inici de l’estiu no ha estat extremadament calorós — si el comparem amb el del 2022—, s’espera que la temperatura pugi les properes setmanes. L’objectiu de l’Ajuntament és que el 2030 el 100 % de la població de Barcelona tingui un refugi climàtic a cinc minuts de casa seva. Actualment, la xifra és del 58 % i un 97 % hi pot arribar a peu en 10 minuts.

Nous espais

Aquest any, com a novetat, s’han incorporat a la xarxa de refugis climàtics el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el CCCB, les biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya i també els patis de vuit escoles bressol municipals.

Fonts i ombres als parcs

Segons l’Ajuntament, actualment hi ha 183 àrees de joc infantil amb ombra durant la major part del dia, ja sigui pels arbres que les envolten, per les pèrgoles o pels tendals que es poden posar i retirar. Ara el consistori està treballant en una desena de projectes per dotar d’ombra zones com el Parc del Poblenou o la plaça de les Caramelles. A la ciutat també existeixen 1.700 fonts per poder beure aigua i una vintena de pèrgoles fotovoltaiques.

El pla per a avisos de calor a Barcelona

La fase preventiva per la calor es va activar el 15 de juny i s’allargarà fins al 15 de setembre. En cas que calgui activar la fase d’alerta (quan la temperatura màxima arribi als 33,7 graus o la nocturna estigui per sobre dels 25,0), s’habilitarà el CUESB com a espai refugi i s’establirà un dispositiu específic a la via pública. La tercera fase és la d’emergència. Només s’activaria si la temperatura se situés per sobre dels 35,7 graus de dia i la mínima de nit, arribés als 27,9 graus.