platja mar barcelona

La calor que ha fet les darreres setmanes, juntament amb una mar molt tranquil·la, ha comportat que, aquesta setmana, s’hagi assolit un nou rècord de temperatura de l’aigua del mar a Barcelona en aquestes dates.

25 ºC a un metre de profunditat

La dada que aquesta setmana ha facilitat en Diego Lázaro, que mesura setmanalment des del 2006 la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona, ha assolit els 25 ºC.

Tal com indica Lázaro al seu recompte setmanal, es tracta de la temperatura més alta registrada a finals de juny i, tant és així, que la dada setmanal (25,0 ºC) s’acosta molt a les mitjanes habituals del mes d’agost, que es mouen al voltant dels 25,5 ºC.

Ara hauria d’arribar un descens de temperatura

Aquest pic de temperatura hauria de ser transitori. La pluja i les tempestes d’aquests dies, juntament amb l’entrada de la tramuntana, que comportarà una mar més remenada, farà que, amb molta probabilitat, acabi en un descens de la temperatura de l’aigua del mar.

Serà, evidentment, un descens d’uns dies. Amb el juliol encara per començar, és de preveure que la temperatura de l’aigua torni a tirar cap amunt tan bon punt el mar quedi de nou encalmat i el sol torni a lluir amb força.

L’aigua del mar continua anormalment càlida al nostre voltant

La calidesa de les aigües no és un fet únic a Barcelona. Actualment, tenim gairebé tot el Mediterrani amb valors de temperatura molt per sobre del que seria habitual. El mateix passa a l’oceà Atlàntic i també al Pacífic oriental, on el fenomen del Niño promet un escenari global més càlid del que seria habitual.

font: climatereanalyzer.org

Els experts fa mesos que avisen que la temperatura de l’aigua del mar des el punt de vista global s’ha endinsat aquest 2023 en territori desconegut amb rècords de temperatura sistemàtics des de mitjans del mes de març.