pluja front ratxa seca abril

Un front arriba aquest dissabte. Un intent, una oportunitat per veure pluja a força comarques. Malauradament no serà cap gran temporal, cap canvi de tendència, cap punt d’inflexió que faci pensar en un augment de les reserves hídriques però, al cap i a la fi, pluja. En el cas de Barcelona, amb molta sort, per trencar una ratxa seca de gairebé dos mesos seguits gairebé sense precipitacions.

El front arribarà dissabte

El canvi de temps associat al pas d’aquest front arribarà dissabte i, molt especialment, durant la segona meitat del dia.

Ara com ara, s’entreveu un front atlàntic relativament actiu que podria repartir pluges en general febles a moltes comarques. Les més afavorides seran, mapes en mà, les de ponent i el Pirineu, on els registres poden ser una mica més destacats però en cap cas gaire abundants. Sempre, preferentment a partir del migdia i fins a la matinada de dissabte a diumenge, quan el front marxarà pel nord-est.

El front anirà perdent pistonada a mesura que avanci cap a la costa i, tot i que moltes comarques poden veure ploure, el cert és que a la costa i el prelitoral de Barcelona i Girona és possible que a alguns llocs ni tant sols hi arribi a ploure.

Algunes comarques trencaran una ratxa seca de gairebé dos mesos

Així doncs, el pas d’aquest front s’entreveu com a una oportunitat per trencar gairebé dos mesos sense ploure d’una manera mitjanament decent a moltes comarques del centre de Catalunya.

A ulls dels models, sembla més factible que aquests gairebé dos mesos sense ploure com a mínim un litre en un dia es puguin trencar a les comarques del pla de Lleida.

A Barcelona és probable que la ratxa seca continuï

En el cas de Barcelona (Observatori Fabra), trencar els 52 dies de ratxa seca s’entreveu bastant més complicat. El front no arribarà amb gaire activitat a la costa i, tot i que amb només un litre de pluja ja trencaríem aquesta ratxa, el cert és que els models ni tan sols són gaire esperançadors en aquest sentit.

Tant és així que són diversos els escenaris que indiquen que la pluja ni tant sols arribarà a la ciutat. Tot i que encara no es pot tancar la porta, el cert és que sembla complicat a hores d’ara.

Dissabte farà 54 dies que no cau com a mínim un litre en 24 hores. El darrer cop que va passar a l’Observatori Fabra va ser un ja llunyà 26 de febrer, amb gairebé 20 litres i nevada inclosa.

No hi ha opcions més endavant

Si el front d’aquest dissabte no aconsegueix trencar la ratxa seca actual a l’Observatori Fabra, serà molt factible que el període de sequedat que arrosseguem des de finals de febrer acabi esdevenint un dels més llargs registrats mai en els 110 anys de dades de l’Observatori.

Arribar als 94 dies de la ratxa seca més llarga del 2007 és un fet encara llunyà, però passar dels 60 dies seria més que factible i faria entrar la ratxa seca actual entre les cinc més llargues de l’Observatori Fabra, amb l’agreujant que ho aconseguiria en el període de l’any en què tradicionalment més dies de pluja tenim: la primavera.

Tot fiat a un front escarransit en una sequera que, evidentment, es continuarà cronificant. Tot i això, benvinguda sigui la pluja, tot i que en sigui poca.