Nit i matinada de neu a Barcelona, de les que fan afició. La del 26 i 27 de febrer del 2023 no ha estat una nevada que hagi comportat cap complicació pel que fa al trànsit, però la quantitat d’hores i la intensitat que tenia, a estones, ha permès fer gruix en algunes zones de Collserola, on hi havia prop de quatre dits de neu.

A banda, l’episodi ha deixat flocs de neu en diversos barris de la ciutat, sobretot de la part alta.

Dos dies de neu a Barcelona

Hauran estat tècnicament dos dies de neu a Barcelona. Diumenge, amb l’arribada de la primera massa de precipitació, la més convectiva, ja es va poder veure una mica de neu abans de la nit, com en el cas de l’Observatori Fabra o el cim del Tibidabo.

Posteriorment, la nevada més duradora ha estat la de la de la nit i matinada, que s’ha allargat fins dilluns gairebé al matí, cosa que comporta que, oficialment, aquest episodi deixi, de moment, dos dies de neu a Barcelona, si més no a l’Observatori Fabra.

Foto: Marc Gassó

La nevada s’ha intensificat pels volts de la mitjanit

La primera nevada del vespre havia despertat ja molta expectació davant el possible episodi de la nit i la matinada.

Tot i unes primeres hores incertes en què la temperatura fins i tot pujava i feia que la neu tornés a ser pluja, ha acabat tornant i ha arribat a deixar gruix en algunes superfícies. La nevada, que s’ha intensificat al voltant de la mitjanit, ha deixat fins al moment entre 5-6 cm al cim del Tibidabo i l’Hotel la Florida i entre 7 cm a l’Observatori Fabra.

La neu no ha agafat a la carretera més enllà d’alguna estona puntual i en el tram situat a més elevació. Sí que ha agafat, en canvi, a cotxes, vegetació i mobiliari urbà, amb els gruixos comentats anteriorment.

A Vallvidrera també ha nevat força hores i la neu ha agafat en algunes superfícies.

De matinada s’ha vist nevar a la trama urbana de Barcelona

Amb el pas de les hores, la neu, que ha continuat caient, ha anat baixant de cota i, ja entrada la matinada, al voltant de les 3-4 h, s’ha pogut veure nevar als barris de la part alta de la ciutat.

Era el cas del Coll, el Carmel, els barris més propers a la ronda de Dalt i, en forma d’aiguaneu, fins i tot al voltant dels 75-100 m d’altura s’han arribat a veure alguns flocs de neu.

De fet, ja a primera hora del matí s’ha vist neu a tocar del mar, a indrets com la Marina de Port.

No farà net aquest dilluns

Tot i que la part més important ja ha creuat, el cert és que durant aquest dilluns el temps encara quedarà inestable i no es pot descartar algun ruixat de neu dispers amb una cota de neu de només 200 m o puntualment fins al nivell del mar.

L’ambient continuarà plenament hivernal. La temperatura començarà a remuntar a partir de dimarts al vespre.