Entre aquest dijous i divendres ha arribat un gir meteorològic important, l’últim de l’hivern.

Torna el fred i la neu a Catalunya, hores abans de començar la primavera. Es tracta d’una situació atmosfèrica molt interessant i més venint de dies semiprimaverals, amb valors màxims que a inici de setmana van arribar fins als 18 ºC a Barcelona i que, aquest dijous, ja han baixat fins als 16 ºC. Divendres i el cap de setmana estaran entorn als 11 ºC.

El descens de la temperatura vindrà acompanyat d’alguns ruixats de neu i aiguaneu a cotes baixes, d’entorn als 500 metres, durant el migdia i tarda d’aquest divendres.

Activat el pla Neucat en fase de prealerta

Protecció Civil, amb col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya, ha activat aquest dijous el pla Neucat, en fase de prealerta, a comarques força properes a la ciutat. Sobretot en referència a la tarda i vespre de divendres, dia de Sant Josep.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) també ha activat diversos avisos de situació meteorològica de perill. Bàsicament afecten la cara nord dels Pirineus, amb acumulacions previstes de neu superiors als 20 centímetres en 24 hores. També alerten el vessant sud dels Pirineus Occidental, amb previsions d’acumulacions de neu de 15 centímetres en 24 hores, per sobre dels 800 metres al matí i a qualsevol cota durant la tarda i vespre.

D’altra banda, l’AEMET també ha activat avisos de vent al Cap de Creus, amb tramuntana i mestral forts i onatge de més de tres metres d’alçària.

Activat també el Vencat

Durant la nit de divendres a dissabte el vent es reforçarà arreu i el dissabte també es preveu que bufi el vent de gregal entre fort i moderat. Les ratxes a la ciutat podran superar els 70 km/h, almenys fins dissabte al migdia.

També l’onatge estarà alterat duran tot el cap de setmana, amb onades que a Barcelona podran superar els dos metres i mig.