El 25 d’octubre el fotògraf Marc Bret va publicar el primer albirament de l’illa de Mallorca després de més de cinc mesos. També l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, ho va poder captar. L’estiu és el pitjor moment per poder veure l’illa des de la ciutat, segons va explicar en una entrevista el mateix Bret a ‘El matí de Barcelona’.

Aquest dimarts, 30 d’octubre, Puertas ha fotografiat l’illa per segona vegada aquesta temporada. En aquesta ocasió ha estat un albirament molt més clar que l’anterior, ja que dilluns va ser una jornada ventosa, amb ratxes de mestral que van superar els 60 km/h a la ciutat. Això ha facilitat que hi hagi una atmosfera força serena i neta de contaminants atmosfèrics i, per tant, ha estat una mica més fàcil la captura fotogràfica.

Bret també ha vist Mallorca aquest dimarts, però en aquesta ocasió des del Garraf:

Altres aficionats a la meteorologia i a la fotografia, com el Xavi Cabo, també se n’han fet ressò a les xarxes socials:

Quin és el millor lloc per veure Mallorca des de la ciutat?

Les fotografies que donen per inaugurada la temporada d’albiraments estan fetes des de Collserola, encara que també és possible veure el relleu de la serra de Tramuntana des d’altres indrets, com per exemple, el barri de Vallcarca. Des de Montjuïc no és impossible, però és més complicat per la seva menor altitud, de només 173 metres.

El punt més proper de Catalunya a l’illa és el delta del Llobregat, però la seva baixa altitud en dificulta els albiraments. Altres indrets propers i des d’on també es pot veure Mallorca són Montserrat, la Mola o Sant Llorenç del Munt.

Quin és el millor moment per veure l’illa?

Bret ha constatat, en els cinc anys des que fa albiraments de Mallorca des de Barcelona, que el millor moment per poder gaudir d’aquestes vistes és la sortida i la posta de sol, sobretot durant els mesos d’hivern, quan el sol surt pel sud-est i il·lumina els contorns de la serra de Tramuntana. Durant la posta de sol també és possible perquè es fa de nit més aviat a Barcelona que a Mallorca i el fet que, durant uns pocs minuts, estigui més il·luminada l’illa que la ciutat en propicia la visió.

La contaminació, el principal entrebanc dels albiraments

Albirar la serra de Tramuntana des de la ciutat no és possible cada dia. Es necessita la suma de diferents factors atmosfèrics i de lluminositat.

En el cas de la fotografia del fotògraf Bret, té importància per dos factors: és la primera de la temporada i, a més, està feta un dia anticiclònic i amb nivells moderats de contaminació atmosfèrica, motiu pel qual la visió de l’illa és força tènue.

Bret afirma que hi ha una relació clara entre pol·lució atmosfèrica i freqüència i qualitat dels albiraments.

Aquí pots escoltar l’entrevista completa a betevé radio:

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a